Vad skulle du säga är problemet med rekrytering i dag?
— Rekrytering har gått från mänskliga möten till att bli distanserade ansökningar i formulär och mejl hos externa rekryterare. Ofta får företagsledare eller chefer i uppdrag av stora rekryteringsbolag att formulera vad de söker efter hos en anställd, hur den personen ska vara och vad den ska ha för bakgrund. I det läget utgår många ifrån vad som är bekant och bekvämt, i stället för att se till kompetens. Det blir diskriminerande. För oavsett om du heter Erik eller Mohammed, är ung eller gammal, så ska du ha samma möjligheter att visa vad du går för.
Varför tror du att det blir så här?
— Jag tror att dagens chefer ofta fått ärva en ledarroll i en organisation där det redan finns starka strukturer som man inte vågar ändra på. Det hör ihop med en svensk kultur där du ska vara människa lagom eller människa mittemellan och inte ta plats. När jag föreläser om det här brukar jag ofta mötas av chefer som säger att ett förändrat rekryteringssätt inte går att genomföra just i deras organisation – men det stämmer inte. Genom att säga så begränsar de bara sig själva.
Så, vad borde chefer göra i stället då?
— Chefer som lyckas med bra rekryteringar och bra arbetsplatser är chefer som har en fot ute i samhället, vågar utmana strukturer och ge människor en chans. Att vara chef handlar om att intressera sig för kompetens och att skapa möten med människor du kanske inte trodde passade din profil. Det har hänt att jag har dömt en människa efter skalet och sedan har det visat sig att den personen jag förväntade mig minst av levererade allra bäst. Som chefer måste vi kunna ge alla människor en chans.