Det är utmaningarna och variationen som gör rollen som riskexpert så utvecklande, åtminstone om man frågar Emilie Jacobsson och Olof Netzell. Några år efter sin doktorsexamen på KTH var Finansinspektionen en självklarhet för Olof, som aktivt sökte sig till platsen där Sveriges finansiella stabilitet skyddas. För Emilie var det slumpen som avgjorde – och nu känner hon att hon hittat helt rätt.
– Jag har tidigare arbetat med mjukvara som implementationskonsult och som riskanalytiker, och hade inte tänkt på Finansinspektionen som arbetsgivare. Men när en bekant tipsade blev jag nyfiken och nu känner jag verkligen att jag gör nytta. Som när vi hittar sånt som inte står rätt till och bankerna rättar till det. Det är en drivkraft, att se att saker och ting blir till det bättre på grund av det vi gör.
En arbetsdag är sällan den andra lik, vilket är precis vad både Olof och Emilie gillar. Mycket handlar om att se över bankernas metoder för att mäta risken vid utlån av pengar till kunder. Ofta skiljer sig bedömningen åt mellan bankerna, vilket kräver analys och kreativitet av riskexperterna, men utbytet mellan kollegorna är ändå det viktigaste.
– Det är ett omfattande arbete att hantera en ansökan från banken. Vi har eget ansvar för våra banker och våra modeller men vi är aldrig ensamma i vår roll, vi diskuterar och utbyter erfarenheter i vårt team. Det är ofta jag kan hjälpa en kollega med något jag själv arbetat med och vice versa, förklarar Olof.
– Viljan att samarbeta och hjälpas åt gör att det händer mycket roligt här i huset också, som en bonus. Vi har flera föreningar man kan engagera sig i. Det är kul att det är en så bra stämning här, fortsätter Emilie.
För den som vill utvecklas finns det många vägar att gå – som chef eller som specialist. På Finansinspektionen har man förutom fokus på lärande i arbetet även många interna utbildningar. Både Emilie och Olof uppskattar också möjligheten till internationellt utbyte och de ständigt aktuella frågeställningarna.
– Jag jobbar inte enbart med ett område, här får jag en överblick över hela branschen som jag inte fått någon annanstans. Jag kom just tillbaka från ett möte i London där jag är med i en arbetsgrupp som diskuterar och jämför EU:s banker när det gäller metoder att beräkna kapitalkrav. Man får ta del av ett större perspektiv här, förklarar Emilie.
– Vi jobbar med det som är mest aktuellt inom finanssektorn och det är ofta det uppmärksammas i media. Vi är välkända och gör något unikt i Sverige, så det finns ett stort intresse och ett engagemang kring våra frågor. Det är en spännande miljö att jobba i, tillägger Olof.