I takt med teknikens utveckling försvinner många traditionella yrken. 53 procent av dagens svenska jobb beräknas vara ersatta av digital teknik inom tjugo år, enligt en rapport från Stiftelsen för strategisk forskning, SFF. Det handlar om 2,5 miljoner jobb. När konkurrensen med maskinerna hårdnar blir egenskaper som datorer inte behärskar allt mer eftertraktade på arbetsmarknaden. Trendspanaren och framtidsforskaren Peter Siljerud tipsar om att leta efter maskinernas svaga länk.
– Vill du ha ett försprång på framtidens arbetsmarknad bör du rikta in dig på områden som datorer är dåliga på. Jag tror att det är saker som har att göra med kreativitet, empati, omsorg, nätverkande och relationer. Djupt mänskliga egenskaper som är svåra för tekniken att ersätta.
Robotarna är främst ute efter de jobb som går att automatiseras. Yrkesgrupper som arbetar med till exempel kassahantering, bokföring och försäljning löper därför stor risk att förlora sina jobb under de kommande två decennierna, tror Peter Siljerud.
– Rutinmässiga, repetitiva jobb kommer sannolikt att försvinna mer och mer. Både rullande band-tjänster inom industrin, men också jobb inom ekonomi och revision kan försvinna då smarta algoritmer kommer att göra jobbet snabbare och bättre. Så känner du dig som en robot är risken överhängande att ditt jobb snart kommer att ryka, och då bör du ha en plan B redo.
Peter Siljerud menar att det egentligen är få yrkeskategorier som är skyddade då automatisering och artificiell intelligens är en stark trend som definitivt kommit för att stanna – och som utvecklas för varje dag som går. För att framtidssäkra sig själv krävs därför både gedigen utbildning och ett nyfiket sinne.
– På en snabbrörlig arbetsmarknad gäller det att aldrig se sig själv som fullärd. Det handlar om ett livslångt lärande, att hela tiden försöka tänka framåt och lära sig nya saker. Du behöver ha en omvärldskoll för att vara uppdaterad om vad som händer i den bransch du verkar i och hela tiden vara öppen för förändring.
IT-sektorn är ett klassiskt exempel när man pratar om framtidsbranscher, och morgondagens jobb kommer med stor sannolikhet att finnas i områden som programmering och systemutveckling, tror Peter Siljerud.
– Är du intresserad av teknik är IT en bransch att satsa på. Den lyfter utvecklingen, och där kommer det att finnas jobb. Marknaden skriker redan i dag efter IT-kompetens inom till exempel programmering och systemutveckling, och behovet kommer bara att öka. Det måste ju finnas folk som kan bygga och programmera robotarna – i alla fall tills den dag då robotarna lär sig att göra det själva.
Peter Siljerud menar nämligen att det inte är ett helt osannolikt scenario att maskinerna blir så smarta att de kan klara sig själva och producera en välfärd som fungerar – utan människors hjälp.
– I ett längre perspektiv är det inte omöjligt att maskinerna tar över. Och vad kommer att hända om människor inte behöver arbeta lika mycket som vi gör i dag? Hur blir det då med skatter och fördelning av pengar? Det är otroligt fascinerande att tänka på, men omöjligt att sia om hur det verkligen kommer bli.
Hur ska man göra för att inte bli omsprungen av maskinerna då? Peter Siljeruds tips är att vara nyckfull, normbrytande och att leverera lite mer än vad som står i ens arbetsbeskrivning.
– Det handlar om att överraska och leverera lite mer än exakt det som efterfrågas. Kom med idéer, infall och förslag som bryter mot det gängse sättet att arbeta. Våga vara obekväm och bryta normer. Poängen med detta är att en dator eller robot aldrig kan tävla mot det mänskligt oberäkneliga – och det är just detta som gör dig unik! Exakt hur framtiden kommer att se ut vet som sagt ingen, men säkert är att teknologiska framsteg driver samhällets utveckling. Peter Siljerud tror att det kommer att komma en mängd nya yrken som vi inte ens kan föreställa oss i dag – på samma sätt som att det i dag finns jobb som inte var uppfunna för ett decennium sedan.
– Tänk om vi för tio år sedan hade vetat att det skulle finnas professionella instagrammare som försörjer sig på att resa och lägga upp bilder från sina äventyr, eller personer som lever på att spela first person shooter-spel? Nya jobb föds i takt med den tekniska utvecklingen, så har det alltid varit och kommer nog alltid att vara.