”Framgångsjagande är en oframgångsrik strategi”
12 Dec 2016 kl: 00:00

”Framgångsjagande är en oframgångsrik strategi”

Italien våren 2015. Niklas Adalberth och Sebastian Siemiatkowski är på en weekendresa tillsammans. Duon lärde känna varandra under högstadietiden i Uppsala och blev nära vänner när de vände hamburgare på Burger King. Drygt 20 år senare driver de ett av Sveriges största techbolag – betalföretaget Klarna som de grundade tillsammans med Victor Jacobsson 2005 – och har blivit miljardärer på kuppen. Det går bra nu. Eller?

– Jag trodde någonstans att pengar och framgång skulle ge lycka. Men det stämmer verkligen inte. Och under en tid hade jag mer och mer känt att det kanske var dags att testa nya saker i livet, berättar Niklas.

Vistelsen i Italien var inte den första resan med Sebastian som blev oerhört betydelsefull för Niklas karriär, fast det återkommer vi till. För det var i Italien som Sebastian sa orden som nu blev avgörande för Niklas: att han hade ändrat sin horisont, att han kunde tänka sig att jobba med Klarna resten av livet.

– Jag visste knappt vad jag skulle säga. Vi hade hela tiden jobbat med tvåårsperspektiv och plötsligt fanns ingen horisont längre. Jag kände att jag absolut inte kun-
de signa upp på det. Och om Sebastian hade lågan att köra ville jag inte stå i vägen för honom, säger Niklas.

– Den kvällen låg jag vaken länge och tänkte, tänkte, tänkte. Samma natt tog jag beslutet att lämna Klarna.

”Norrsken House ska bli Europas största hubb för en bättre värld.”

Stockholm hösten 2016. Solen skiner in genom de anrika Spårvagnshallarnas stora takfönster, många meter ovanför våra huvuden. Golvet är täckt av skyddspapper, här och var ligger sopsäckar och sladdhärvor. Den imponerande lokalen från 1905 har förutom spårvagnar bland annat inhyst Moderna museet och reklambyrån MullenLowe Brindfors. Men sedan en månad tillbaka är de 2 400 kvadratmetrarna en byggarbetsplats och i januari 2017 kommer en av Niklas drömmar att stå färdig:

– Norrsken House ska bli Europas största hubb för en bättre värld. Det ska vara den självklara platsen för entreprenörer som attackerar samhällsproblem med hjälp av ny teknik. De här personerna och bolagen gör ett livsviktigt arbete och vi vill vara den katalysator som de och världen förtjänar.

Huset blir det tredje verksamhetsområdet för Norrsken Foundation, stiftelsen som Niklas lanserade i somras. De andra två är ett labb för egna projekt och en inkubator med bolag som stiftelsen investerat i, alla med ett högre syfte än att bara tjäna pengar.

Läs mer: Niklas Adalberth hittas på Årets uppstickare 2016! Kolla in hela listan här.

Niklas jobbar kvar på Klarna ett halvår efter att han bestämt sig för att lämna den operativa verksamheten och posten som vice vd. Han sitter dock kvar i bolagets styrelse och har fortfarande en stor ägarandel. Men han har sålt en mindre del – närmare bestämt aktier för 170 miljoner kronor – för att starta Norrsken Foundation. När han lämnade Klarna förklarade han i media: ”Jag vill inte dö med en påse pengar på mitt konto och jag vill inte heller att mina barn ska växa upp med en påse pengar på sina konton”.

– Under mina sista år på Klarna kom jag i kontakt med många välgörenhetsorganisationer som gör ett otroligt bra jobb. Men jag märkte att många var obekväma med teknikprojekt och för dem är det naturligtvis omöjligt att putta in 15 miljoner för att ”testa något” när deras pengar kommer från privata donationer, säger Niklas och fortsätter:

– Då började jag fundera mycket kring möjligheterna att gifta ihop teknik med social impact. Kanske kunde man hitta skalbara lösningar som attackerar rotorsakerna till vissa samhällsproblem? Om du går in i projekt utan att tänka lönsamhet i pengar, utan i stället mäter andra KPI:er, ser du plötsligt enorma möjligheter att förändra världen. Det blev som en slags lucköppning för mig när jag insåg det.

”Jag vill att sociala entreprenörer blir morgondagens rockstars.”

Niklas tror på effektiv altruism, att göra så mycket gott som möjligt för varje spenderad krona.

– Förutom pengar handlar det om att titta på vilken kunskap och kompetens du kan bidra med för att göra världen bättre. I mitt och Norrskens fall är det teknik vi kan, då är det teknik vi kan använda för att göra gott. Efter bara några månader är vi nu 15 personer som jobbar här och alla har gjort olika resor med tech-startups. Med vår kunskap vill vi både driva egna projekt och stötta andra sociala entreprenörer – och förhoppningsvis göra världen bättre på vissa punkter.

Kunskapen, erfarenheten och kapitalet kommer från Niklas elva år på Klarna, men viljan att lyckas har funnits där betydligt längre. Även om drivkrafterna har skiftat genom åren. Han berättar om när han som 13-åring inledde sin entreprenörsbana genom att tillverka och sälja falskleg.

– Pengarna gick till att köpa godis och stilla mitt sockerberoende, som jag för övrigt kämpar med fortfarande. Men att vara urkundsförfalskare blev inte så framgångsrikt utan snarare ett lärorikt felsteg.

Läs mer: En dag med Niklas Adalberth

Verksamheten utvecklades nämligen till ett kriminellt nätverk som upptäcktes av polisen. Niklas klarade sig undan med böter, men fick jobba hårt för att betala av dem och lärde sig att stanna på rätt sida lagen. Både innan och efter brottsligheten har Niklas dessutom haft höga krav på sig:

– Det är framför allt jag själv som satt dessa krav och det är nog ett resultat av allt möjligt; från att ha haft en storebror som jag tävlat med om precis allt, till att ha en familj som tycker att det är viktigt med akademisk utbildning. Min pappa brukade skämta och säga: ”Du får bli precis vad du vill, bara du blir läkare”. Fast jag tog det på allvar eftersom jag ville nå framgång och få bekräftelse hemifrån.

Niklas medelmåttiga betyg gjorde dock att läkarlinjen var långt bort. I stället ville han gå på Handelshögskolan i Stockholm och efter fyra högskoleprov kom han in.

Året innan Niklas började på Handels åkte han på den där första livsavgörande resan med Sebastian. De var 22 år gamla och hade bestämt sig för att åka jorden runt utan att flyga, men i Australien missade de båten som skulle ta dem över Stilla Havet.

– Om vi inte hade missat båten hade Klarna inte funnits i dag. Det var verkligen en slump.

Den missade båten innebar att resan fick förlängas med en månad. För Sebastian, som hade tagit ett sabbats- år från Handels för att göra resan, innebar det i sin tur en missad omtenta. Han fick ta ytterligare ett sabbatsår och började sälja fakturatjänster på ett litet kreditföretag. Det var då han insåg att det behövdes enkla och säkra betalningslösningar på nätet – och idén till Klarna föddes.

niklasa3

Foto: Christian Gustavsson

Resten är numera en välkänd historia. Hur Sebastian återvände till Handels och drog igång företaget tillsammans med Niklas, som precis hade börjat på skolan, och studiekompisen Victor Jacobsson. Hur affärsidén fick tummen ner av näringslivets elit på Handels entreprenörstävling, men trion valde att köra ändå. Hur de fick sin första investering från affärsängeln Jane Walerud, som gick in med 600 000 kronor och kravet att trion skulle lägga all sin tid på bolaget i två år. Och hur det sedan blev en succé ingen hade kunnat drömma om.

– Sedan dess har jag jobbat med tvåårsperspektiv och hela tiden jagat mot nya mål. ”Tänk vad häftigt att ta bolaget till börsen”, ”tänk att ha 1 000 anställda”, ”tänk att lansera i Tyskland” och så vidare. Jag hängde upp mycket på att bli rik och tyckte att en viktig milstolpe var när jag fick ut pengar att betala av hela mitt bostadslån och studielån.

Men pengarna, prestationerna och framgångarna med Klarna gjorde inte honom lycklig.

– Jag har gått mycket i psykoterapi för det här. Nu har jag insett att framgångsjagande är en oframgångsrik strategi för välbefinnande.

Nu när du har bytt spår och grundat Norrsken, kan du känna dig nöjd och lycklig då?

– Ja, betydligt oftare, eftersom mina drivkrafter är annorlunda. Jag känner inte att jag måste göra saker för att få extern bekräftelse, även om det prestationsbaserade tänket fortfarande ligger och lurar i bakgrunden. Det är en konstant strid med mig själv för att få bättre balans i livet och må bra.

I dag handlar Niklas främsta drivkrafter om att ge tillbaka och bidra till en bättre värld. För med pengarna kommer ett ansvar, menar han.

– Det är en lyx och få förunnat att kunna göra något sådant här. Många av Norrskens projekt kommer förmodligen att misslyckas, men det har vi råd med. Om något av dem blir framgångsrikt och verkligen tar itu med ett problem i samhället så är jag nöjd.

Han hoppas också Norrsken ska bidra till att bygga upp ”tech for good”-sektorn och få fler att se detta som ett karriäralternativ.

– För tio år sedan ville alla bli managementkonsulter eller jobba på bank och för fem år sedan ville alla bli entreprenörer. Om fem år hoppas jag att vi – med hjälp av det fantastiska ekosystemet för entreprenörer som vi har i Sverige – har fått människor att vill jobba med något som är mer meningsfullt. Att duktiga människor ser det som ett kall i livet och att de inte vill vara som jag har varit, och bara tjäna pengar. Jag vill att sociala entreprenörer blir morgondagens rockstars.