Artikeln är gjord i samarbete med Kilroy.
1. Förnya ditt pass
På vissa håll i landet kan det vara en oväntat lång process att skaffa ett pass, och för att få resa till vissa länder krävs det att passet är giltigt flera månader efter det datum du tänkt åka tillbaka till Sverige. Eliminera risken för långa väntetider och fixa ett pass så fort som möjligt.
2. Bestäm dig för vad och var du vill plugga
Innan du drar iväg till andra sidan jorden kan det vara bra att vet vad du ska syssla med när du är framme. Kilroy har gratis studierådgivning med professionell vägledning och guidning för att se till att du hamnar på det universitet och den utbildning som är rätt för dig.
3. Ansök till skolan
Alla skolor har olika antagningskrav och regler, men gemensamt för dem alla är att du måste söka i tid. Lägg energi på din ansökan och se till att ha tålamod när det är gjort, för det kan nämligen ta flera månader innan du får besked om du blir antagen eller inte. Kilroy kan vägleda dig med info om deadlines för just den utbildning du vill söka.
4. Sök CSN
Många utlandsutbildningar är CSN-berättigade, vilket ger dig möjlighet att söka studiestöd för att plugga. Kolla upp hur du ska finansiera dina studier och försök att göra en ungefärlig budget för hur mycket pengar det är troligt att du kan röra dig med varje månad.
5. Skaffa studentvisum
Så fort du har blivit antagen till skolan är det dags att ansöka om studentvisum. Vilka regler som gäller och vilka ansökningsdokument som behövs skiljer sig mellan olika länder, universitet och utbildningar. För att inte tappa bort dig i djungeln gör du klokt i att börja forska i pappersarbetet i god tid – och Kilroy kan naturligtvis hjälpa dig. Ställ hellre en fråga för mycket än en för lite.
6. Boka flygbiljett
Mitt i alla viktiga förberedelser kan det faktiskt vara lätt att glömma det självklara, nämligen resan till det nya stället. Köp flygbiljett, välj de flighter som är minst känsliga för tidsskillnad och se till att ha marginal vid eventuella mellanlandningar. Kilroys studierådgivare kan hjälpa dig att boka biljetterna – och naturligtvis guida dig genom alla andra förberedelser inför utlandsstudierna.
7. Fixa boende
Studentrum på skolan? Värdfamilj? Egen lägenhet? Rum i hus med andra studenter? Möjligheterna till boende är oändliga, vilket också innebär att du har många konkurrenter om det bästa alternativet. Styr upp tak över huvudet så fort som möjligt, det underlättar både packning och budgetberäkning.
8. Kolla dina försäkringar
Det vore väl ganska tråkigt om hela reskassan går åt till en eventuell sjukhusvistelse? Förebygg risken och lägg lite tid på att kolla upp vilka försäkringar du bör ha och vad de täcker. Du kommer att tacka dig själv om olyckan är framme! Kilroy kan guida dig genom försäkringsdjungeln och ger dessutom 5 procents rabatt på utlandsstudieförsäkring!
9. Kolla upp din nya stad
Grotta ner dig i info och tips om landet, staden och skolan du ska resa till. Googla upp de bästa naturupplevelserna och roligaste klubbarna och försök få ett hum om hur man orienterar sig i din nya stad. Kanske finns det en Facebookgrupp för svenskar på skolan, då hittar du både information och nya vänner!
10. Börja packa
Hela ditt liv ska få plats i en väska och här är det inte läge att slänga ner lite prylar på måfå i sista minuten. Kolla vilka eluttag som finns i det nya landet så du kan köpa rätt adapter och bunkra upp med eventuella mediciner så att du inte kommer till flygplatsen med endast en halv karta p-piller kvar.
11. Ta dig till flygplatsen
Oavsett om du åker buss, tåg eller bil innehåller transporten till flygplatsen ofta en blandning av stress, nervositet, separationsångest och förväntan. Köp biljetten eller fyll upp tanken, lägg in väskan, spänn fast bältet och se fram emot ditt livs äventyr!
Vill du stilla ressuget, men känner att utlandsstudier inte är aktuellt för dig just nu? Kilroy skräddarsyr även resor till destinationer jorden runt, med upplevelser för alla smaker!
Artikeln är gjord i samarbete med Kilroy.