Vi människor når förr eller senare en punkt i livet där vår ambitionsnivå mattas av. Kanske har vi pluggat klart, vi har haft ett bra jobb sedan några år tillbaka, vi har skaffat familj och bostad och tänker egentligen bara casha in på alla uppoffringar vi gjort genom livet. Tja – det är kanske inget fel i det. Well deserved!
Fast efter ett tag kommer den – tristessen. Den smyger sig på till en början och efter några år är du helt konsumerad av den. Alla dagar ser likadana ut, och bristen på dynamiken i tillvaron gör att du blir olyckligare och olyckligare för var dag som går.
Att utsätta sig själv för nya upplevelser i livet fyller inte bara en funktion för att fylla ditt liv med innehåll och spänning, det har en faktiskt anatomisk effekt. När du gör nya saker reagerar hjärnan på nya sätt, vilket stärker den. Ungefär som vilken muskel i din kropp som helst.
Så, här är några tips för dig som vill uppleva nya saker i livet.
Besök nya platser
Det kan handla om allt från att besöka ett nytt kafé, ta en ny rutt till jobbet eller ta tjänstledigt i ett halvår för att resa jorden runt. Det här tvingar hjärnan att tackla nya och oväntade utmaningar.
Vidareutbilda dig
När vi var unga och yngre så handlade allt om utbildning, utbildning, utbildning. Kanske är det därför vi är så förbannat glada över att slippa allt vad läxor och betygshets heter. Men att vidareutbilda sig kan vara extremt berikande, om det så handlar om drejning, en författarkurs online eller en spanskakurs på distans.
Titta på nyheterna
Vare sig du läser dagstidningar eller tittar på aftonnyheterna så tränas din hjärna av att ta in nyheter i form av aktuella händelser och nya kunskaper. Dessutom får du ta del av en bredd av kunskapsämnen som du normalt kanske inte är van vid.
Läs böcker
Oavsett om det handlar om fakta, fiktion eller poesi så tränas din hjärna av att levandegöra orden på pappret inuti din hjärna. Avsätt en halvtimma varje kväll innan du lägger dig så lugnar du också ned kroppen och ökar chansen för en god natts sömn. Skärmar från datorer, telefoner eller paddor blockar nämligen sömnhormonet melatonin som säger åt kroppen att gå och lägga sig.
Brain traina
Det finns en uppsjö av bra appar som tränar din hjärna, om det så handlar om språkappar som Duolingo eller hjärngympa från Lumosity som ökar neuroplasticiteten i din hjärna.
Ställ de fem ”varför”-frågorna
The 5 whys är en teknik som utvecklades av Sakichi Toyoda, grundaren av det som i dag är Toyota. Det gör att du lyfter blicken från ett problem och får fason på vad som egentligen pågår. Ett exempel:
Problemet: Du är trött
1. Varför: Du sov dåligt inatt.
2. Varför: Du sov få timmar.
3. Varför: Du satt uppe och kollade på en film till klockan 01.30.
4. Varför: För att du ville koppla bort jobbtankar.
5. Varför: För att du är stressad på jobbet.
Här tydliggör du mönster i ditt liv från en så enkel faktor som att du känner dig lite trött! Nyckeln är att frågeställaren ska undvika att dra förhastade slutsatser om problemet och istället försöka justera ett destruktivt mönster.
Skippa teknologin och lös problem själv
I dag är våra teknologiska hjälpmedel mer intuitiva och avancerade än någonsin, men vad skulle hända om du provade lösa matematiska problem utan en miniräknare, eller ge dig ut en dag på stan utan Google Maps eller Eniro som guidar dig rätt? Din hjärna skulle få förlita sig på sin egen förmåga att lösa problemen – och lyckas!
Källa: Lifehack.org.