10 klassiska (facepalmande) refuseringar:
1. The Beatles
En av de mest kända refuseringar som gjorts är utan tvekan Decca Records, som i början av 1962 kontaktades av Beatles manager Brian Epstein. Bandet fick komma in och provspela, men bossarna på skivbolaget var inte särskilt imponerade. ”Guitar groups are on the way out, Mr. Epstein”, och ”The Beatles have no future in show business,” sa de. Klassiskt bevingade ord. Beatles gick sedermera vidare till EMI:s bolag Parlophone, vilket gjorde alla inblandade typ ekonomiskt oberoende i all evighet.
2. Astrid Lindgren
Astrid Lindgren skickade in sitt manus om Pippi Långstrump till Bonniers 1944. Lektörer var förvisso ganska positiv, och föreslog att manuset borde ges ut, men att det skulle redigeras lite först. Det var förläggaren Gerhard Bonnier själv som tackade nej till den ”djärva figuren”. Istället blev det Rabén & Sjögren som knöt sig an den småländska barnboksförfattaren, och resten är, som bekant, historia.
3. Walt Disney
Förutom att vara upphovsmannen till ett av världens kändaste och mest omtyckta varumärken Disney, så har Walt Disney även vunnit 22 Oscars och startat nöjesfält till höger och vänster. Att mannen var kreativ råder det väl knappast någon tvekan om, eller? Det tyckte inte cheferna på tidningen The Kansas City Star, som gav hon sparken som nyhetsredaktör eftersom han ”saknade fantasirikedom och bra idéer”…
Lol.
4. JK Rowling
I början av 90-talet besökte den ensamstående, harvande mamman ungefär ett dussintals bokförlag med manuset till sin bok ”Harry Potter och De Vises sten” om en ung trollkarl och hans äventyr. Dessutom fick hon sparken från sitt jobb på Amnesty International eftersom hon satt och skrev på sin bok istället för att jobba.
Till slut fick hon napp, och bokserien blev en odiskutabel succé och gjorde henne ekonomiskt oberoende.
Läs också: 6 drömmar som förändrade mänskligheten.
5. Steve Jobs
Efter att ha förlorat en intern maktkamp med Apples styrelse efter att Macintoshdatorn totalfloppat fick Steve Jobs sparken från företaget han en gång grundat. Samtidigt som Apple fortsatte tappa marknadsandelar startade Jobs upp företaget NeXT, och förvärvade sedermera också Lucasarts datorgrafikavdelning 1987, som knoppades av och fick namnet Pixar Animation Studios (som sedan såldes till Disney, vilket gjorde att Jobs blev den största enskilda aktieinnehavaren med sju procent). När Apple köpte NeXT 1996 kom Jobs tillbaka i rollen som vd, och var med om att konceptualisera iMacen, iPoden, iPhonen och iPaden.
6. Vincent van Gogh
Vincent van Gogh sålde bara en enda tavla under sin egen livstid, och det var dessutom bara till en nära vän för en väldigt billig peng. Han jobbade alltid på, stenhårt, och idag är hans tavlor ibland värda miljarder kronor.
7. Stieg Larsson
Stieg Larsson skickade in sitt Milleniumtrilogi-manus till sitt förstaval Piratförlaget. Tyvärr blev manuskriptet liggandes, utan att någon tog någon vidare notis om det, och till slut tröttnade Stieg, hämtade upp manuset och lämnade av det hos Norstedts förlag – som gav ut böckerna istället. 80 miljoner gånger.
8. Stephen King
Stephen Kings första bok, Carrie, refuserades trettio gånger, och till slut tröttnade författaren och slängde manuskriptet i soporna. Hans fru räddade sidorna och tvingade honom att fortsätta kämpa. Tur det, i dag har han sålt 350 miljoner böcker världen runt.
9. Thomas Edison
Thomas Edison fick under sin studietid höra att han var ”för dum för att lära sig någonting”. I yrkeslivet gick det inte mycket bättre, och han fick sparken från två jobb, bland annat för att ha utfört experiment nattetid och en gång råkat spilla ut frätande syra på golvet som rann igenom till våningen under. Han tog sedermera fram ett tusen olika prototyper till glödlampan, som alla misslyckades. Men det räcker ju med att lyckas den där enda gången, right?
10. Albert Einstein
Idag när vi föreställer oss en framgångsrik vetenskapsman så dyker nog Albert Einsteins ansikte upp för många av oss. Men ni ska veta att även han hade sina motgångar. Han kunde inte prata förrän han fyllde fyra, och kunde inte läsa förr han var sju. Många av hans lärare fick för sig att han var utvecklingsstörd, långsam och asocial. Idag är han en av den moderna vetenskapens förkämpar och hjältar, och ett levande bevis på att framgångssagor inte alltid nödvändigtvis är spikraka. Don’t stop believing!