1 KUNSKAPEN
Ju mer kunskap du har, desto säkrare kommer du att känna dig när du är dags att skapa en affärsplan, göra en budget och välja företagsform.
✓ Gå en utbildning. Kurser i entreprenörskap och att driva företag finns på många olika nivåer; från kvällskurser hos kommunen och komvuxutbildningar till gedigna högskoleprogram.
✓ Gör research. På nätet finns mängder av bra läsning för dig som vill starta eget. Exempelvis är myndighetssajten verksamt.se en tillförlitlig källa.
2 KRAVEN
Beroende på vilken företagsform du väljer och typ av verksamhet krävs olika registreringar och tillstånd. Här är några generella kom ihåg-punkter:
✓ Skatteverket. Hos Skatteverket registrerar du verksamheten, ansöker om godkännande för F-skatt samt anmäler dig som arbetsgivare och för momsregistrering.
✓ Bolagsverket. Nästan alla företagsformer måste registreras hos Bolagsverket. Men för en enskild näringsidkare är det dock i de flesta fall frivilligt, kolla Bolagsverkets hemsida för mer information. Registrering av aktiebolag kräver bolagsordning, stiftelseurkund och bankintyg som visar att aktiekapitalet är inbetalt.
✓ Patent. För att skydda innovationer, design, varumärken och liknande vänder du dig till Patent- och registreringsverket.
✓ Egenanställning. Vill du frilansa men inte starta eget företag? För dig som vill “gigga” kan du ansluta dig till ett egenanställningsföretag, som sköter det administrativa för dina uppdrag mot viss provision.
3 KAPITALET
Här är några finansieringsformer att titta på för dig som inte har ett fett sparkonto:
✓ Banklån. Kräver bland annat en bra affärsplan, någon form av säkerhet samt att du kan betala ränta och amorteringar.
✓ Sådd- och riskkapital. Insatser som finansiären gör i aktiebolag med stor tillväxtpotential för att få en framtida avkastning.
✓ Crowdfunding. Låt allmänheten säga sitt om din affärsidé. Det finns ett gäng plattformar för crowdfunding där du kan registrera dig och söka investerare.