Hur bestäms kostråden?
– Först har ett hundratal experter från Norden gjort en systematisk genomgång av all världens forskning på området för att ta fram de nordiska näringsrekommendationerna, som anger hur mycket man bör få i sig av olika näringsämnen. Utifrån detta, och Livsmedelsverkets undersökningar kring hur svenska folket äter, har jag sedan lett arbetet med att ta fram svenska kostråd. De omfattar bland annat livsmedelsval och hur mycket man ska äta.
”När vi valde att ta in miljöaspekten i de senaste svenska kostråden blev vi först i världen att göra det”
Hur känns det att ha ett sådant ansvar?
– Det är ett stort ansvar. Om vi skulle kunna få folk att ändra sina matvanor skulle det spela en extrem roll för folkhälsan. Till exempel skulle vi spara flera tusen människoliv om vi kunde få ner saltintaget.
Läs också: Här är vårens hetaste träningstrender.
Vilket är det viktigaste kostrådet?
– Att äta grönare, lagom mycket och att röra på sig. Med grönare menar jag både mer från växtriket och mer miljösmart. När vi valde att ta in miljöaspekten i de senaste svenska kostråden blev vi först i världen att göra det, och vi har fått mycket kredd internationellt för att vi vågade.
Vem tycker du har för mycket makt i Sverige?
– Alla självutnämnda experter som sprider myter om vad som är bra och dåligt att äta. Det kan handla om personer som har gått en helgkurs och sedan kallar sig kostrådgivare, eller någon som är professor inom något helt annat. De syns ofta i sociala medier, bloggar och massmedia – och tyvärr bidrar de ibland till att folk äter mer ohälsosamt.
Vem tycker du har för lite makt?
– Makt kanske inte är rätt ord, men när det gäller mat önskar jag att barnen hade bättre förutsättningar. Det är de vuxnas ansvar att erbjuda dem bra mat, men tyvärr gör inte alla vuxna det.
Bli smartare! Här är sporterna som vässar din hjärna.
Vilket är det bästa beslutet du har tagit i din karriär?
– Att jag tog tjänstledigt i tre år för att arbeta med bistånd i Kongo. Där jobbade jag mest med frågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter, så det var en helt ny erfarenhet – som jag ändå haft nytta av. Min dröm framöver är att kunna knyta ihop dessa kunskaper och arbeta mer med nutrition i låginkomstländer.
– Vistelsen i Kongo var även bra för oss som familj eftersom min man kommer därifrån, och barnen fick då lära känna sitt andra land bättre.
Vad drömmer du om att ha makt över?
– Jag vill sprida mer matglädje! Jag önskar att jag på något sätt kunde vara en del av att fler njuter av maten, och att det var lättare att få tag i nyttig och miljösmart mat.
Vad äter en nutritionist?
Så här ser Åsas kostschema ut en vanlig dag.
07.00 Frukost
Lättfil med müsli eller nyckelhålsmärkta flingor, och ett glas juice.
10.00 Mellanmål
En kopp te och två knäckemackor med margarin på.
12.00 Lunch
Matlåda med rester från gårdagens middag, oftast vegetariskt. Jag tar också med en extra, liten matlåda med sallad eller en morot.
15.00 Mellanmål
Frukt. Ibland händer det att en kollega bjuder på något sött och då äter jag det, det är inte så att jag totalvägrar sötsaker. I stället njuter jag av det – jag vet att det är helt okej eftersom jag äter bra i övrigt.
19.00 Middag
Vegetariskt eller fisk. Jag kan nog kalla mig en flexitarian. Om vi blir bortbjudna och det är kött så äter jag det. Men hemma och på restaurang äter jag oftast vegetariskt.