1: Ge järnet
Det spelar ingen roll om det bara är ett extrajobb, förmodligen kommer det att vara den senaste och kanske enda arbetslivserfarenheten du kan presentera på ditt CV när det är dags att söka ditt första riktiga jobb. Se till att göra det mesta av den och passa på att skaffa goda vitsord och erfarenheter inför din examen.
2: Be om vägledning
Att kombinera heltidsstudier med ett jobb är ofta ett riktigt planeringspussel. Ta hjälp av studievägledare och programadministratörer på skolan för att se hur du kan påverka ditt schema och underlätta din vardag.
Läs mer: Så många studenter jobbar gratis i Sverige.
3: Sätt egna gränser
Att kombinera jobb och studier är inte alltid en dans på rosor, så känn efter när kroppen och knoppen börjar säga ifrån och låt studierna ta den tid det tar. Det kan vara bättre att läsa en extra termin i lugn och ro.
4: Jobba på sommaren
Kanske det vanligaste upplägget, och knappast något banbrytande. Passa på att skaffa erfarenhet och lägga undan lite pengar inför höstterminen genom att sommarjobba.
Letar du sommarjobb? Här är ett gäng bra tips!
5: Hitta en studentvänlig arbetsplats
I många universitets- och högskolestäder finns företag som gärna tar in studenter för att lösa arbetstoppar. Fråga vänner och bekanta efter tips och håll koll på bemanningsföretag som ofta erbjuder många möjligheter för studenter att jobba extra.
6: Glöm inte att vila
Att kombinera skola med jobb och fritid kan vara utmattande och för att lyckas med allt är det viktigt att också få tid att vila. Det kan innebära att sociala aktiviteter och hobbys i perioder får prioriteras ned.
Fick du ett ”nej”? Så behåller du motivationen i jobbsöket!
7: Håll huvudet kallt – men undvik kallsupar
När du söker ett jobb kan det verka som en lätt match att hinna med både skolan och jobbet, men börja hellre med lite mindre arbetsbelastning än vad du tror dig klara av om det är möjligt. Det är ofta mer uppskattat av arbetsgivaren att be om mer jobb än tvärtom.
8: Agera proaktivt
I vissa perioder kan det vara oundvikligt att studierna hamnar i vägen för jobbet, eller tvärtom. Försök vara proaktiv och informera arbetsgivare och lärare i god tid när sådana krockar kan uppkomma. Det kan gå att lösa och visar dessutom att du är planerande och tänker framåt.