Robotar är sedan länge en självklarhet inom tillverkningsindustrin, men nu ser vi ständigt nya exempel från andra branscher där
olika arbetsuppgifter utförs av maskiner eller avancerade datorsystem.
Enligt en rapport från Stiftelsen för strategisk forskning kommer så många som hälften av alla jobb i Sverige automatiseras inom 20 år. Samtidigt skapar digitaliseringen givetvis nya jobb, men det gäller att veta vad man ska satsa på för att hänga med i utvecklingen. Det menar framtidsforskaren Peter Siljerud.
Lista: 10 galna jobb som kan uppstå i framtiden.
– Man kan se att de högkvalificerade jobben ökar, medan alla andra jobb minskar. Men väldigt många arbetsroller är i farozonen och frågan nu är egentligen vilka yrken som, åtminstone till viss del, inte kan automatiseras, säger Siljerud och ger exempel på hotade jobb:
– Självkörande fordon hotar att ta yrkesförarnas jobb. Juniora jurister som söker igenom tidigare rättsfall kan ersättas av datorer. Och studier har visat att det inte är särskilt stor skillnad mellan datorgenererade texter och artiklar skrivna av journalister. Ingen går säker! Branscherna kommer naturligtvis att leva vidare, men om en maskin kan utföra ett likvärdigt jobb till en lägre kostnad är det klart att cheferna väljer dem i stället.
”Du måste våga vara obekväm och gå en annan väg än den utstakade. Om du bara gör precis det som förväntas av dig på jobbet så kommer du förr eller senare att ersättas”
Yrken som är svårare att automatisera är de som kräver mänskliga egenskaper. Som exempel nämner Peter Siljerud polisyrket, som kräver god omdömes- och kommunikationsförmåga, och frisöryrket, där ett hantverk ska utföras.
Geni-Fredrik: ”Robotar utvecklar snart sig själva.”
– Stora möjligheter finns inom områden som robotar är dåliga på, till exempel kreativitet, nätverkande, relationer och visioner. För att säkra sin framtid på arbetsmarknaden bör man därför välja en sådan väg, eller så väljer man naturligtvis ett tekniskt yrke och jobbar med att utveckla datorsystem eller robotar.
För att hänga med i utvecklingen och komma framåt i karriären måste vi även börja ifrågasätta alla gamla ”sanningar”, menar Peter Siljerud. I sin nya bok Bryt normerna – allt du lärt dig om arbetslivet är fel listar han nio ”sanningar” som han anser är förlegade på dagens arbetsmarknad.
– Som vi alla vet går utvecklingen väldigt snabbt framåt i vår omvärld. Men märkligt nog har arbetslivet stått och stampat under tiden. Men alla som fortsätter på dessa invanda spår riskerar att bli omsprungna. Så, antingen fortsätter du att backa in i framtiden eller så tar du makten över ditt liv genom att utmana och tänka efter före.
Ett sätt att hela tiden tänka framåt i karriären är att vara social och skaffa ett stort nätverk, lära sig nya saker och samla på sig olika typer av erfarenheter – gärna oväntade, som gör dig till en unik karriärperson.
– Du måste våga vara obekväm och gå en annan väg än den utstakade. Om du bara gör precis det som förväntas av dig på jobbet så kommer du förr eller senare att ersättas. Om du i stället ifrågasätter, är proaktiv och kommer med nytänkande idéer som kan utveckla verksamheten – då blir du en oumbärlig medarbetare som är svår att ersätta med en robot.
Sadla om? Här är 6 steg till en helt ny karriär.