Att förstärka sina positiva sidor är helt okej under en arbetsintervju. Det tycker hela sju av tio unga i Sverige, visar en undersökning av företaget Silentium, som är verksamma inom bank, försäljning och telekommunikation.
Bland mer seniora kandidater är det däremot inte alls lika populärt att boosta sin kompetensförteckning.
– Det kan förstås bero på att man som äldre hunnit samla på sig så pass mycket erfarenhet under sin karriär att man inte längre känner ett behov av att förstärka sig själv på en eventuell intervju. Arbetsmarknaden för unga är tuff idag och det är svårt att få en fot in utan erfarenheter, vilket kan leda till att unga känner ett behov av att överdriva sina kompetenser vid en intervju, säger Linnéa Engström projektledare på Silentium.
Läs också: Så kommer du undan cv-lögnen.
De som överdriver mest i sitt cv eller på jobbintervjun är paradoxalt nog de som anser sig vara ärligare än andra.
– Det tyda på att unga har en bister syn på medmänniskans ärlighet. Man ljuger själv om sina kunskaper och brister, men ser ändå sig själv som ärligare än andra, säger Linnéa Engström.
Hur hanterar man en situation där man överdrivit en kompetens eller färdighet? Det absolut vanligaste svaret hos de yngsta är att de tänkt komplettera den saknade kompetensen i efterhand. Få skulle vara beredda att medge att de överdrivit snacket om sig själva.
– Det här är intressant. Som ung ser man sig själv som ärligare än andra, men man vill mycket hellre täcka upp för sin lögn i stället för att säga sanningen till sin nya arbetsgivare. De kan vara ett tecken på saknad självinsikt, då paradoxen är uppenbar, säger Linnéa Engström.
Jens Nordquist är operativ chef på rekryteringsföretaget Academic Work. Han lägger delvis ansvaret för fenomenet på rekryterarna.
– Det är upp till arbetsgivaren att göra sin läxa och ställa rätt frågor. Som kandidat ska man framhäva sig själv, men utan att ljuga förstås, säger han till DN.se