Särskrivning
”Mina karriär mål är…”
Stavningskontrollen i datorn är stum, men de språksinnade skriker inför ännu ett utslag av särskrivningssjukan. Du bör vara medveten om att det ger ett obildat intryck, även om det är vanligt.
– En del säger att det här beror på influenser från engelskan, andra menar att det har att göra med hur barn i dag lär sig att skriva. Jag tycker det ser förfärligt ut.
Ett tips är att läsa sin ansökan högt för sig själv, ord för ord. Då märker man ju att ”karriär mål” låter mindre rätt än ”karriärmål”, säger Gösta Åberg, tidigare förlagsredaktör och författare till boken Första hjälpen i svenska.
Titulering
”Det som framförallt tilltalar mig med tjänsten som traineeingenjör hos Er är…”
Ibland är ett Ni och ett Er helt på sin plats, och ibland visar det att man inte alls har fattat koden som gäller på arbetsplatsen.
– Här får man känna sig för. Jag minns en ansökan som gällde en tjänst som jurist på en begravningsbyrå och där gjorde kandidaten helt rätt i att använda en formell ton, men det hade ju inte passat alls om han hade sökt jobb på Strix television.
Är man tveksam ska man försöka hålla en så neutral ton som möjligt. Det ser oproffsigt ut med ansökningar som nästan påminner om kontaktannonser, säger karriärcoachen och rekryteraren Nina Holst.
Bindestreck
”Som person är jag både djur och naturintresserad.”
Bindestreck används för att ersätta en utelämnad gemensam orddel. Det heter alltså djur- och naturintresserad. Annars används bindestreck där svenskans regel för sammansatta ord inte går att använda.
Traineeingenjör är ett sammansatt ord, men FN-ingenjör har bindestreck eftersom FN är en förkortning. Likadant är det med x-krok och PH-värde.Bindestreck används också i sammansättningar där första ledet består av flera ord, till exempel mun mot mun-metoden.
Stora bokstäver
”Jag skriver mitt examensarbete inom Logistik.”
Enligt skrivreglerna används stor bokstav vid namn på något, till exempel namn på personer eller företag/institutioner/skolor. Logistik bör i det här fallet skrivas med litet l eftersom det bara syftar på ett ämne.
Fall inte för frestelsen att skriva med stora bokstäver bara för att det ser lite pampigare ut. Tänk på att stor begynnelsebokstav är vanligare inom engelskan, där också till exempel språk skrivs med versal bokstav i början. De säger: ”I speak English.” Vi säger: ”Jag pratar svenska.”
Slarvfel
”Till mina främsta förmågor räknar jag min nogrannhet.”
Enstaka särskrivnings- eller stavfel (noggrannhet stavas ju med två g) stjälper inte en hel ansökan, så till vida att du i övrigt passar in på kravprofilen.
– Men om det i annonsen står att det är viktigt med ett öga för detaljer, eller om det rör sig om en tjänst som faktiskt innebär att man ska läsa och kontrollera uppgifter noggrant, så ser det givetvis inte bra ut med slarvfel av det här slaget, säger karriärcoachen Nina Holst.
Synonymer
”Jag är intresserad av den utannonserade tjänsten hos er på Sydkraft, som jag ser som en intressant arbetsplats”
eller
”Jag har även läst webbutveckling och har utvecklat ett stort intresse för att designa för webben.”
Variera språket, så slipper rekryteraren obehaget av att somna vid sitt skrivbord. Titta bland förslagen på synonymer och se om det finns något alternativ som passar.
Förlorade subjekt
”Skriver till er angående tjänsten som marknadskoordinator”
eller
”Privat intresserad av datorer, hårdvara såväl som mjukvara.”
Att utelämna ”jag” eller ”jag är” i en mening ger ett informellt, snudd på nonchalant, intryck.
– Det här hör hemma i privatbrev, menar språkexperten Gösta Åberg.
Listor
”Förtroendeuppdrag
- Ansvarig utgivare av Uppsalaekonomernas informationsblad Checken
- Kontaktsamtalsansvarig vid Uppsala universitets arbetsmarknadsdagar Kontaktdagarna
- Ledare i barngymnastik, Karlsunds IF, Örebro”
Det är vanligt med listor i cv:n. Ibland kan det vara klurigt att veta när och om man ska sätta punkt. Så här säger reglerna: När punkterna i listan är enstaka ord eller flera ord på rad som inte bildar en mening – ingen punkt.
När punkterna i listan mer liknar fullständiga meningar (ungefär som exemplet ovan) – sätt helst punkt. Försök att hålla dig till samma sort konsekvent, så slipper du blanda regler, vilket ser slarvigt ut.
Förkortningar
Bla
bl.a.
bl a.
Ja, hur skriver man det egentligen i förkortad form?
– Det är det andra av alternativen som är korrekt, med punkt både inne och i slutet av förkortningen, och utan mellanslag. Här behövs ju ofta en titt i skrivreglerna, även för proffs. Ett annat alternativ för att undvika att göra fel är att alltid skriva ut förkortningarna och skriva ”bland annat” i stället för ”bl.a.”, tipsar Gösta Åberg.
Att säga hej då
”Med Vänliga Hälsningar”
Gå tillbaka till Stor bokstavs-kapitlet igen, och inse att det i det här fallet bara är bokstaven M som förtjänar sin storhet i den klassiska avskedsfrasen.
”Jag hoppas att mitt brev väcker intresse hos er och ser framemot att få komma på en personlig intervju.”
I det här sammanhanget ska ”fram emot” skrivas som två ord. Den andra varianten används mest i sammanhang som till exempel ”framemot jul kände jag mig bättre”.
”Referenser utges vid förfrågan”
Det rätta ordvalet blir snarare ”lämnas på begäran” eller ”lämnas om så anfordras”.