Hoppa till:
Elin Tybring och Lisa Granberg
Per Boström
Clara Lidström
Ametist Azordegan
Maja Frankel
21. Elin Tybring, 28 och Lisa Granberg, 30, entreprenörer och grundare, Mywebwill
Vad händer med ditt digitala liv efter döden? Den frågan tog Elin och Lisa fasta på och startade sajten Mywebwill, en sajt där du kan bestämma vad som ska hända med ditt nätliv efter döden. Du kan välja att avaktivera, ändra eller överlåta dina konton, t ex Twitter, Facebook eller din blogg. Vid din död utför de dina önskemål. Tjänsten har spridits över hela världen med artiklar på Huffington post och i The independent. Att de var med i Draknästet i våras men tackade nej till finansiering av Richard Båge för att köra själva bidrar bara till deras uppstickighet.
Vilka personer inspirerar er och varför?
– Drivna och kreativa människor som brinner för något och aldrig slutar drömma, samtidigt som dem har en ödmjuk inställning till det de gör. Sådana människor går inte att få nog av.
Vad har varit er största utmaning det senaste året?
– Att utan tidigare erfarenhet starta upp ett företag och tillslut få lansera My Webwill på marknaden har varit en stor och rolig utmaning för oss.
Vad har ni för planer för 2011?
– Lansera My Webwill på fler marknader och vidareutveckla tjänsten och företaget så att vi innan 2012 är världsledande inom marknaden för hantering av digitala tillgångar. Vi har även ett flertal intressanta samarbeten på gång som kommer rulla igång under nästa år.
Vad är det uppstickigaste ni gjort det senaste året?
– Gett oss in i en konservativ bransch med en produkt som inte funnits tidigare, på en marknad som inte heller funnits tidigare, med ett ämne som ingen egentligen vill prata om. Vi har även tack vare uppstarten av My Webwill startat en global debatt om vad som egentligen händer med alla tillgångar på nätet om någon går bort, ett diskussionsämne som inte existerade för två år sedan.
22. Per Boström, 28, art director, Per Boström design
Redan för fem år sedan fick han prestigepriset Årets art director (något av en Oscar i tidningsvärlden). Per driver egen designbyrå i vilken han bland annat är formgivare för Språktidningen och Modern psykologi. Nu senast fick han i uppdrag att tillsammans med DN:s art director redesigna DN:s samtliga delar. Stort! Första uppdraget blev att åka till New York för att leta typsnitt.
23. Clara Lidström, 24, bloggare, Underbaraclara.nu
Frilansjournalisten tillika fotografen och bloggaren gick rakt in i svenska folkets hjärtan när hon från huset i Norrland startade bloggen Underbaraclara. I en tid när vi överröses av modebloggare som skriver om den senaste it-väskan, bloggar Clara om mat, växter, sin kristna tro, second-handkläder och varför hon älskar husmorsrollen. Under 2010 har hon figurerat i mängder av tv-program och tidningar – och dessutom med sitt eget matlagningsprogram Pikant i P4 och egna tidningen Clara. I våras instiftade hon dessutom sitt eget stipendium. Lägg därtill ett antal priser och utnämningar.
Vilken person inspirerar dig och varför?
– Alla kvinnor som vågar sticka ut hakan i medievärlden.
Vad har varit din största utmaning senaste året?
– Att ge ut tre nummer av min egna tidning Clara. Det har varit ett fruktansvärt slit men alltid värt det!
Vad har du för planer för 2011?
– Jag har massor av roliga men lite hemliga projekt på gång. Först ut är en programserie för P1 som kommer sändas från mitt kök med start 24 januari. Ett pysselprogram med namnet Husmorsskolan.
Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
– Gett ut min egen tidning, startat en webshop, instiftat ett stipendie för bloggande tjejer samt sålt in min och kollegan Erica Dahlgrens programidée till P1.
24. Ametist Azordegan, 30, musikjournalist och programledare, Sveriges radio, samt skribent, musikmagasinet Gaffa
I december förra året var hon med och gjorde programmet Musikhjälpen, Sveriges radios och Svt:s satsning i kampen mot malaria. I snart fyra år har ”svensk hiphops egna ambassadör” tillika musikjournalisten Ametist lett programmet En kärleksattack på svensk hiphop i SR metropol, där hon letar upp guldkorn från hiphopvärlden. Förra året engagerade hon sig även i Iranfrågan när protesterna tog vid och gjorde en kampanjfilm med bland andra Mikael Persbrandt och Jonas Gardell som blev uppmärksammad. Nyligen släppte Ametist den mycket uppskattade hiphop-samlingsskivan Evolution som samlade den nya generationens rappare och spås bli en lika stor klassiker som Sidewalk headliners blev 1998.
Vilken person inspirerar dig och varför?
– Per Sinding-Larsen, för att han är den perfekta kombinationen av intellektuell, spetsig och sympatisk. Han är min största förebild, både som människa och som musikjournalist. Hans intuitiva förmåga, långa erfarenhet och stora hjärta gör honom till min största inspiration.
Vad har varit din största utmaning senaste året?
– Att få ihop samlingsalbumet Evolution och nå målet att göra den till decenniets viktigaste musikhistoriska dokumentation av genren hiphop i Sverige. Målet var att göra det med stil, och det gjorde jag och The Salazar brothers.
Vad har du för planer för 2011?
– Jag kommer att sluta som programledare på morgonprogrammet på SR för att satsa fullt ut på musikjournalistiken. Nu väljer jag min väg. Det krävs mod, men det är nu eller aldrig.
Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
– Det jag rätt ofta brukar göra, slänga mig själt ut på okänd mark med bara en målbild i huvudet och göra allt som krävs för att realisera den målbilden så exakt som möjligt – så var det med projektet Evolution. Detsamma var det när jag engagerade mig politiskt i Iranfrågan 2009. Jag blev en av dem i Sverige som frontade motståndsrörelsen mest, priset var att jag inte kan åka tillbaka till Iran så länge regimen regerar för då kan jag med stor sannolikhet bli fängslad. Men det var det värt. Man måste upp till kamp.
25. Maja Frankel, 27, social entreprenör, Framtidsboxen
Tidigare var hon Unicefs ungdomsambassadör som reste runt i världen och intervjuade tonåringar till boken Vår förbannade rätt. Hon driver konsultbolaget Frankel & friends som till exempel står bakom Framtidsboxen som jobbar med att kommuner och organisationer ska ta vara på unga som en resurs och stimulera socialt entreprenörskap och engagemang. Maja sitter dessutom på styrelseplatser i både svenska Unicef och Social entreprenureship forum.
Vilka personer inspirerar dig och varför?
– Alla mina medarbetare som leder projekt och processer utifrån de värderingar och den vision de tror på.
Vad har varit din största utmaning det senaste året?
– Att få tiden att gå ihop, det finns mycket jag som social entreprenör vill uppnå, många projekt som vill växa och samtidigt lika många nya idéer på projekt som är en del av lösningen på samhällsutmaningar jag ser.
Vad har du för planer för 2011?
– Genomföra framtidsboxens förändringsprogram i tio modiga kommuner och fortsätta utbilda och inspirera kring hur man kan ha kul och förändra världen samtidigt.
Vad är det uppstickigaste du gjort det senaste året?
– Leda 24 unga vildmarkselever på ett 24 timmars äventyr i vildmarken där målet var att de skulle påverka svensk kulturpolitik. Det snöade och jag hade ingen aning om hur det påverkar en processledare att ha blöta fötter!
Foto: ErikByErik (24), Malcolm Fallenius (25)
Hela Uppstickarlistan plats 1-25
Hela Uppstickarlistan plats 26-100
Läs mer om Uppstickarna 2010