Använd ledigheten för att trimma cv:et i sommar
18 Jul 2011 kl: 00:00

Använd ledigheten för att trimma cv:et i sommar

Att sammanställla vad du har gjort och lärt dig sedan du sist sökte jobb kan vara knepigt om du väntar för länge. Ta för vana att uppdatera ditt CV några gånger om året så hinner du inte glömma dina prestationer. Och även om du inte planerar att söka jobb kan det vara en rejäl självförtroende-boost att veta att du har ett bra och genomarbetat CV i bakfickan – vilket kan hjälpa dig att nätverka, göra din röst hörd på möten och att löneförhandla. Att hålla dig uppdaterad om vilka mål du uppnår hjälper dig dessutom att fokusera framåt och formulera nya mål. På så sätt tar du kontroll över din karriär.

Sätt dig åtminstonde några gånger per år och fundera kring följande frågor:
* Vilka mål har jag uppnått?
* Vad har jag gjort som jag är nöjd och stolt över?
* Vilka goda egenskaper har jag upptäckt att jag har?
* Vad har jag fått beröm för (från kollegor, chefer, kunder eller andra kontakter)?
* Vad har jag lärt mig?
* Vilka initiativ har jag tagit?
* Vilka ansvarsområden har jag axlat?
* Vad har jag gjort mindre bra och vad har det lärt mig?

Sortera sedan upp vad du har skrivit i två olika listor: ”mina bedrifter” och ”mål för framtiden”.

Under ”mål för framtiden” samlar du de mål du upnått men även dina dåliga egenskaper. Detta är vad du vill jobba vidare med och är en grund för nästa utvecklingssamtal. Här hittar du även svaret på frågan kring dina dåliga egenskaper på anställningsintervjun.

Det du skriver in i ”mina bedrifter” är det som du kan ta upp i ditt CV och på en anställningsintervju (och varför inte på nästa löneförhandling?). Formulera det som konkreta exempel på vad du utfört på ditt nuvarande jobb, och hur dina bra egenskaper kommit till uttryck. Fråga dig själv vilka egenskaper det du skrivit upp bevisar att du har och strukturera upp det till meningar som: ”Att jag är konstruktiv och proaktiv har visat sig tydligt när jag…” eller ”Mina kollegor brukar ofta berömma mig för…”. Här har du en guldgruva inför framtida personliga brev! Lyckade prestationer och nya kunskaper för du in i din meritförteckning.

Nu är det dags att trimma ditt CV. Lena Silén har varit chefsrekryterare i över tio år, i en intervju Chef.se ger hon följande tips för att städa ditt CV:

1. Max två A4

Ett CV ska helst inte vara mer än två A4 – är det längre har du antingen med tjänster som ligger för långt tillbaka i tiden eller så har du beskrivit dem för ingående.

2. Fokusera

Prestation, resultat och det du är mest stolt över är viktigt att ta med i ett CV. Bra är till exempel ”Under min ledning ökade affärsområdet omsättningen med x procent på två år”. Har du inga prestationer som går att mäta i pengar, ta med något annat du har lyckats med – ökat trivseln eller kvaliteten.

3. Korta!

Beskriv det viktigaste med varje tjänst men inte mer än fyra-fem rader. Har du färre antal befattningar bakom dig, kan du bre ut texten lite mer.

4. Ta inte med allt

Undvik att beskriva alla korta kurser du har gått utan ta med de utbildningar som är relevanta för det sökta jobbet. Har du inte gått någon akademisk utbildning behöver du inte känna att du ska fylla ut med kurser. Däremot kan du skriva att du har gått ”ett antal interna och externa utbildningar” – det visar att du vill utveckla dig.

5. Välj en vettig bild.

Om du vill ha med en bild på dig själv i CV:t – använd en där du är i en professionell miljö (badstrandsbild med en öl i handen brukar inte gå hem).

6. Korrekt språk

Ett bra CV ska vara klart formulerat utan utsvävningar med ett enkelt och korrekt språk. Men det behöver inte vara kanslisvenska och oftast är det inte nödvändigt att skriva ”Ni” eller ”Er”.

7. Få ditt CV korrat

Hemmablind är lätt att bli, låt en person du har förtroende för korra ditt CV och komma med synpunkter.

8. Städa ofta

Kolla igenom ditt CV varje gång du söker ett nytt jobb, speciellt om du har fått mer ansvar eller något liknande som gör att du bör uppdatera det. Lägg ned tid på ditt det och skicka inte iväg det i sista minuten utan att ha kollat igenom det.

9. Skriv när du är på humör

Rekryterare sägs kunna lukta sig till om den sökande är rädd för att förlora sitt jobb eller redan har gjort det. Undvik exempelvis att kommentera din ålder om du känner dig för gammal. Och skriv/städa ditt CV när du är på bra humör, nöjd med dig själv och kan ge en bra bild av vad du har presterat. Som en solig dag på semestern.