Hur ska jag hinna allting? Varför sade jag så där till Jennie, nu blev hon visst sur? Nu gör det ont i magen igen, tänk om det är något farligt? Ständigt snurrar tankarna, en ihärdig inre dialog om allt som blivit fel eller med säkerhet kommer att gå snett.
– Det är inte konstigt att vi oroar oss. Rädsla är ett av människans biologiska försvarssystem, säger Astrid Palm Beskow, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning och verksam vid coach- och utbildningscentret Adsapiens i Göteborg.
Nyttig oro behövs
Den nyttiga oron gör att du tittar åt båda hållen innan du går över gatan eller väljer att inte gå ensam hem genom en mörk park. Den hjälper dig att anstränga dig lite extra när du går på anställningsintervju eller genomför en presentation. Den är avgränsad till en konkret uppgift eller speciell situation. Du funderar kring problemet och hittar en lösning – och sedan lämnar du det.
– Men om tankarna ständigt kretsar kring olika varianter av negativa ”Tänk om …”, då har kroppens naturliga varningssystem hakat upp sig.
Vissa människor är känsligare än andra
Men varför går så många omkring med detta eviga tjattrande i huvudet, medan andra tycks glida helt oberörda genom tillvaron?
– Att en människa verkar samlad behöver inte betyda att hon slipper tankesnurret. Ibland kan det vara tvärtom, den som brottas med ett kaos inombords kan kämpa hårt för att hålla fasaden utåt.
Vissa människor är dock känsligare än andra, tillägger Astrid. Ofta är de också mer kreativa och har en livlig fantasi. Blixtsnabbt kan de måla upp en rad katastrofscener. Oron får lätt grepp och släpper inte taget. I alla fall känns det så.
1. Se oron som ett inlärt betende
Den återkommande oron är ett inlärt beteende. Och om du kan acceptera det så har du tagit det första steget för att bryta den onda cirkeln.
2. Försök inte tvinga dig att sluta
Försök inte att tvinga dig själv att sluta tänka på det som oroar dig. Det funkar inte. Om någon säger: ”Du får absolut inte tänka på en skär elefant i en trång badhytt” ser du den genast framför dig.
3. Resonera med dig själv
Ta ett djupt andetag och resonera med dig själv: Vilka bevis har du för att det som oroar dig är sant? Och blir situationen bättre av att du oroar dig?
4. Ha tålamod
Ha tålamod med dig själv, det kan ta tid att bryta en vana. Målet är inte att du aldrig mer ska oroa dig, utan att du ska hantera oron på ett vettigt sätt när den dyker upp.