Just nu råder högtryck för lönecoacherna på fackförbundet Vision. Stormsteg mot våren betyder lönesamtal på många företag och Visions medlemmar ringer och frågar om alltifrån lönestatistik till vad de ska göra om löneförhöjningen uteblir.
Tarja Forsberg har jobbat som lönecoach i tre år. Hon menar att den viktigaste faktorn för att lyckas i lönesamtalet är att utgå från sig själv.
− Din lön ska sättas efter hur ditt jobb ser ut. Dina arbetsuppgifter och deras svårighetsgrad är största biten av lönetårtan. Resten ska baseras på dina prestationer. Argumentera med dessa som grund och du har störst chans att få chefen på din sida.
Hon tipsar om att kolla företagets löneavtal där en lägstanivå för löneförhöjning ska finnas. Oftast ligger den runt två procent. Men även om du har tänkt ut en viss summa som du vill ha så starta inte samtalet med denna.
− Då kan du lätt upplevas som provocerande. Börja istället med att argumentera för varför du ska ha en höjning. Ta upp dina framgångar och resultat som har gynnat företaget och kom sedan med ett förslag på höjning, tipsar hon.
Lönestatistik är en fingervisning om att din lön ligger på rätt nivå. Och ett bra argument för att höja lönen om den är för låg. Men akta dig för att dra upp kollegans lönekuvert i samtalet.
− Då är det bara att lägga ned. Att jämföra dig med en kollega och dennes lön är helt fel väg. Om du sitter där och känner dig som ett offer börjar din chef också se dig så.
Tycker du däremot att du ligger för lågt i jämförelse med flera kollegor har Tarja ett knep som hon själv har använt på lönesamtal.
− Det har fungerat jättebra. Jag bad min chef rita en lönekurva och pricka ut mina kollegor – anonymt så klart – med liknande roll och arbetsuppgifter. Sedan frågade jag var jag låg på den och exakt vad jag behövde göra för att komma till den högre delen av linjen. Det tvingar chefen att vara tydlig och saklig i sin lönesättning, tipsar hon.
1. Argumentera utifrån arbetsplatsens målsättning och lönekriterier.
Ta reda på vilka kriterier du bedöms efter och vad lönesättningen baseras på. Därefter kan du och chefen titta på din insats med detta som grund. Framhäv de framgångar du har haft och de som har hjälpt företaget att nå målsättningarna.
2. Håll koll på vad du förväntas att göra.
Stäm av med din chef vilka mål du jobbar mot, helst redan ett halvår innan du ska ha lönesamtal för att ha förutsättningarna att kunna uppfylla dem. Om du jobbar som ekonom kanske du inte kan få löneförhöjning för att du är kreativ utan snarare för att du är organiserad och noggrann.
3. Fokusera på dina arbetsuppgifter och resultat.
Undvik att ta upp kollegors löner eller din privata ekonomiska situation i samtalet. Du kommer inte att få högre lön med argument som ”men hon tjänar ju si och så” eller ”jag har väldigt dyra lån”.
LÄS MER