7 tips – Så får du nytt jobb snabbt
11 Apr 2012 kl: 00:00

7 tips – Så får du nytt jobb snabbt

– De flesta har aldrig lärt sig att söka jobb på rätt sätt, säger karriär- och yrkeslivsexperten Charlotte Hågård. Efter tjugo­två år som karriärcoach har Charlotte samlat erfarenhet och kunskap om att söka jobb i sin nya bok Jobbsökarboken – 12 snabba steg till ditt nya jobb.
– Många tror att det räcker med att skicka iväg brev och cv eller lägga upp dem på några jobbsajter för att det ska fixa sig. Men det räcker inte.

 

Vad kan man mer göra?
– Det handlar om att göra en kvalificerad sökprocess. Du måste göra rätt saker i rätt ordning. Allra först ska du kontrollera din motivation och ditt förhållningssätt till jobbsökandet. Varför söker du jobb? Är du rädd för att misslyckas? Du måste reda ut din nuvarande situation och rensa upp innan du kan gå vidare till nästa steg.

 

Vad är nästa steg?
– God självinsikt. Du måste kartlägga dig själv och värdera dina kompetenser och drivkrafter. Om du gör en ordentlig självinventering har du en trygg plattform att stå på när du ska visa arbetsgivaren vad du har att erbjuda.

 

Många tycker att det är svårt att marknadsföra sig själv. Hur ska de göra?
– Det är bara att gilla läget. Om du inte marknadsför dig själv får du inga jobb. Du måste träna. Framför spegeln eller inför kompisar. Självinventeringen hjälper dig eftersom den gör klart för dig vad du kan. Det i sin tur ger självförtroende.

 

I din bok får man hjälp att skapa en jobbsökarplan. Vad är det för något?
– Du måste ha en strukturerad jobbsökarplan när du ger dig på att söka jobb. Skriv ner vad du ska göra mellan åtta och fem, precis som en planering när du jobbar. Planen ska du bryta ner i stora och små arbetsuppgifter, ända ner till minsta telefonsamtal. Det kan låta tradigt, men det finns ingen genväg.

 

7 tips – Så ror du hem jobbet snabbt

 

1) Hur lång tid det tar att få ett jobb beror helt på hur mycket tid du lägger ner på att söka ett. Lägg ner 25 timmar i veckan i stället för fem.

 

2) Se över din motivation och ditt förhållningssätt till jobbsökandet innan du börjar.

 

3) Gör en självinventering där du kartlägger dig själv och dina kompetenser. Det ger självförtroende och självinsikt. Då vet du vad du har att erbjuda och det är en källa till framgång.

 

4) Skapa en detaljerad jobbsökarplan där du schemalägger din tid och dina uppgifter.

 

5) Många jobbsökare har liknande bakgrund. Leta fram det som gör dig unik för just den här arbetsgivaren.

 

6) För att få komma på intervju gäller det att matcha dig mot jobbet du söker. Många missar det, trots att det är hela poängen.

 

7) Det allra viktigaste tipset – att gå på så många intervjuer som möjligt. Utan intervju, inget jobb. Så även om jobbet inte känns hundra, ge intervjun en chans. Kanske kommer det fram att jobbet är roligare än du först tror!