Så fakturerar du utan F-skatt
25 Apr 2014 kl: 00:00

Så fakturerar du utan F-skatt

Att starta eget och kunna arbeta med en affärsidé som du själv utvecklat i syfte att själv kunna tjäna pengar på den är en dröm för många. Ett alternativ är att starta en egen näringsverksamhet, eller att anlita ett egenanställningsföretag där du helt och hållet slipper starta upp ett eget företag. Egenanställningsföretaget fungerar så att du blir anställd hos företaget, men du jobbar själv ihop dina pengar och företaget sköter faktureringen. De behåller sedan en viss procent av din intäkt och betalar ut resten till dig som lön.

Roger Ohlin vid Skatteverket menar att det finns fördelar och nackdelar med bägge alternativen.
– Fördelen med egenanställningsföretag är att du slipper den administrativa biten med att starta eget, medan det också kan vara en nackdel att inte ha koll över faktureringen, säger Roger Ohlin.

Egenanställningsföretaget sköter alla skatter och avgifter åt dig, en klar fördel för många. Men till nackdelarna hör också att du tappar en del av vinsten, eftersom företaget behåller några procent av det du tjänar. Om man väljer att använda sig av en faktureringsfirma är det dock viktigt att göra upp med kunden om att faktureringen går via en mellanhand.
– Eftersom det fungerar som en anställning där du plockar ut lön för det du arbetar är det viktigt att informera dina kunder om omständigheterna, säger Roger Ohlin.

Anja Lundström i Stockholm anlitar ett egenanställningsföretag för att driva sitt företag Suspekta Saker. Hon tycker att det är en bra lösning för den som vill slippa allt administrativt arbete.
– Jag valde egenanställningsföretaget då jag med kort varsel blev inringd på ett jobb. Allt gick väldigt smidigt och jag kunde börja fakturera utan att tänka så mycket, säger hon.

Anja Lundström fakturerar i perioder då hon jobbar mer, och då är egenanställningsföretag ett bra alternativ.
– Jag har ett eget företag fast ändå inte. Jag har kunnat ta på mig massa roliga jobb på grund av det, det är jättebra, säger hon.

Om du vill starta eget på riktigt finns en djungel av olika bolag. Vad är egentligen skillnaden på de olika bolagsformerna?

Enskild firma

Enskild firma är en företagsform där du som privatperson är ägare och ensam driver och ansvarar för företaget.

Aktiebolag

Ett aktiebolag kan ägas av en eller flera delägare. För att starta aktiebolag krävs ett aktiekapital på minst 50 000 kr. Aktiebolaget (förkortas AB) är en egen juridisk person och betalar inkomstskatt med 22 procent på sin vinst.

Ekonomisk förening
En ekonomisk förening ska främja sina medlemmars ekonomiska intressen. Ni behöver vara minst tre personer för att starta en ekonomisk förening.

Handelsbolag
Handelsbolag eller kommanditbolag är ett alternativ om ni är minst två personer som ska starta ett företag tillsammans. Ett handelsbolag är en egen juridisk person, vilket innebär att bolaget kan vara den ena parten i affärer och avtal.