Har du koll på makerspace?
6 Apr 2014 kl: 00:00

Har du koll på makerspace?

Vi är duktiga på att träna i Sverige. De flesta vet hur viktigt det är med motion för att må bra och flertalet har ett gymkort i plånboken. I framtiden tror Filippa Malme­gård att det kommer att vara lika vanligt med ett medlemskort till ett gym för kreativitet.
– Skapartrenden växer och med nya gemensamma platser för skapande kommer vi få bättre möjligheter att utnyttja vår fritid till att lära oss nya saker och utveckla våra idéer.

Filippa själv har gjort ­skapandet till sin livsstil. Men det tog sin tid innan hon insåg att det var möjligt, även om hon alltid har gillat att vara praktisk. I skolan tyckte hon alltid att träslöjden var ­roligast. Men duktiga elever satsade på betygen, inte på att hänga i slöjden. Och Filippa ville vara duktig, så hon kämpade på och fick bra resultat. Efter studenten fortsatte hon på samma spår.

”Har du toppbetyg ska du väl göra någonting bra av det, eller hur?”
Att gång på gång höra det resonemanget ledde till att Filippa började på Handelshögskolan och JMK och läste otaliga ­kurser på universitetet. Samtidigt.
– Jag satsade förvirrat och högt, vilket jag tror att många kan känna igen sig i. De flesta har ju ingen aning om vad de vill göra i livet.

Ett antal studieår senare hade Filippa en ­dubbel examen och utlandsstudier i bagaget. Hon var övermättad på kunskap, men svältfödd på in­spiration. I väntan på att ta ett riktigt beslut om framtiden började hon jobba som lokalmäklare. När lönen kom in på kontot ­bestämde hon sig för att köpa möbler och inreda sitt hem, som en ­”riktig vuxen”.
– Men av någon anledning slutade det med att jag byggde ett eget soffbord istället för att köpa ett nytt och snart insåg jag att, shit! Jag kan det här.

Filippa fick smak för skruvdragaren och fortsatte att bygga möbler. Till slut sålde hon alla sina studentmöbler på Blocket och byggde allt själv ­istället. Material ­hittade hon i grovsoprum
och containrar.
– Det blev som en lek. Jag övade upp mig i att se möjligheterna och tolka potentialen i bråten. Att öva upp det seendet påverkade min utblick på livet i stort och boostade den praktiska självkänslan som liksom hamnat i dvala efter alla teoretiska pluggår.

Hon bestämde sig för att dokumentera arbetet på en blogg. Under alias Scrap­hacker la hon ut detaljerade bilder och texter om allt hon byggde. Till en början gjorde hon det bara för sin egen skull, men ganska snart fick hon allt mer ­trafik till sidan. Plötsligt hade hon ”makers” från hela världen som skickade bilder på projekt inspirerade av hennes byggbeskrivningar, vilket ledde till att Filippa bestämde sig för att säga upp sig från sitt jobb och starta eget.
– Det kan låta klyschigt, men beslutet att säga upp mig var ofrånkomligt. Jag var tvungen att göra något eget.

Eftersom hon redan hade gjort en egen hemsida och blivit riktigt duktig på det, kunde hon ta betalt för att hjälpa andra med detsamma. Samtidigt fortsatte Filippa att snickra och upp­datera sin blogg, som växte i allt snabbare takt och hon blev uppmärksammad och intervjuad i fler­talet tidningar. Samtidigt kände hon sig ensam i sitt arbete ­vilket hon påpekade när hon blev intervjuad i en lokaltidning i Stockholm. I en intervju berättade hon också om att det i USA och flera andra länder har blivit en trend med ”makerspaces”, lokaler där folk samlas och gör saker ihop, och att en sådan plats borde finnas i Stockholm också.
– Jag blev citerad på detta och kom på så sätt i kontakt med flera andra personer som gick i samma tankar.

Sakta men säkert växte idén om ett maker­space i Stockholm. I mars 2012 började Filippa och några andra personer jobba aktivt för att realisera och finansiera idén. Genom crowdfundingsidan Funded by me la de upp en kampanj om sin idé ­vilket resulterade i att de fick in 100 000 kronor.
– Det enda vi erbjöd tillbaka var ett års medlemskap i vår förening. Det blev en lyckad kampanj.

Ett år senare hittade de äntligen en lokal som passade perfekt, cirka 250 kvadratmeter i centrala Stockholm. Filippa visar oss runt i källarlokalen och här finns det mesta du kan tänka dig i skaparväg; 3D-printers, laserskärare, lödmaskiner, syhörna, egna uppfinningar, instrument – ja allt. Filippa berättar om en av makerspaces medlemmar, en kille som är 17 år och som har det svårt med vissa bitar i skolan men som är en riktig stjärna på makerspace. En annan medlem är närmare 80 år och drömmer om att bli uppfinnare.
– Han är så otroligt dynamisk och nyfiken, en inspiration! Sedan han blev medlem säger han att han har fått ett nytt liv, det tycker jag är helt fantastiskt.

I dag har Makerspace Stockholm cirka 100 ­aktiva med­lemmar som, likt ett medlemskap på ett gym, betalar en med­lemsavgift på 300 kronor i månaden. Tack vare mötesplatsen har flera medlemmar även kunnat utveckla sina idéer och startat eget. För Filippa har makerspace och bloggen lett till nya karriärmöjligheter. Nyligen blev hon kontak­tad av LEGO i Danmark som ville att hon skulle bli del av teamet som arbetar med LEGO Mind­storms, ett gör det själv-kit för robotar. Ett erbjudande som hon tackade ja till.
–  Jag hoppas kunna medverka till att fler kids upptäcker hur kul det är bygga själva och hur viktigt det är att ta leken på allvar!

I och med jobbet i Danmark blir det svårt att hinna med makerspace, där istället en ny styrelse tar vid i vår. Filippa kommer dock fortsätta sprida gör det själv-budskapet på makerspace-bloggen och verka för att Sveriges politiker får upp ögonen för makerspace-modellen, som hon tror kan lyfta kreativa individer såväl som den nationella innovationskraften.
– Blir det lättare att starta makerspaces, ökar möjligheterna till att använda vår fritid till att utveckla nya idéer, tjänster och produkter. Väl­deffade biceps och rutor på magen i all ära, men det är dags att vi inser att också hjärnan och kreativiteten behöver regelbunden motion för att nå sin fulla potential.

Filippa Malmegård

Ålder: 31 år.
Gör: Medgrundare till Stockholm Makerspace, grundare av bloggen ScrapHacker.com och Community Manager för LEGO Mindstorms i Danmark.

Makerspace – så funkar det

Ett makerspace är en kreativ verkstad där man delar verktyg, utvecklar idéer och jobbar på praktiska projekt, själv eller tillsammans med andra.

Mötesplatsen samlar medlemmar i olika åldrar, från olika bakgrunder men med ett gemensamt intresse för att lösa problem i gränslandet mellan ny teknik och traditionellt hantverk. Till sin hjälp har de alla typer av hjälpmedel, från symaskiner och lödstationer till 3D-printers.

I dag finns över 1 000 makerspaces runt om i ­världen, och allt fler startas även runt om i Sverige.