Inför valet – så ska du rösta för att få ett jobb
13 Sep 2010 kl: 00:00

Inför valet – så ska du rösta för att få ett jobb

Sverige är ett av EU:s länder där arbetslösheten hos ungdomar är som störst. Därför drog Svenskt näringsliv igång webb-tv-projektet Jobbgrillen.se. Där grillar fyra unga entreprenörer riksdagspartierna om hur de tänker lösa problemet med arbetslösheten.
– Det är inte helt lätt att förstå hur politiken påverkar ens chans på arbetsmarknaden. Unga men även de som redan har kommit igång med sin karriär behöver tänka över hur deras val påverkar deras möjlighet att få jobb, säger Nicklas Mattsson som varit projektledare och tagit fram Jobbgrillen.

Projektet har gått över förväntan enligt Nicklas.
Klippet med Blondinbella som pratar om att hon blev nedspydd på sitt första jobb blev förstås populärast, men att vi fick 1000 visningar av de tunga klippen med utfrågningar skulle jag kalla lyckat. Totalt har klippen visats över 250 000 gånger.

Han är publicistiskt ansvarig på Svenskt näringsliv, som representerar 60 000 av Sveriges företag, och tycker att analysen av problemet med arbetslösheten är enkel.
– Det finns helt enkelt för få jobb att söka. Politikerna säger att de ska skapa fler jobb, men de pratar sällan om vem som ska skapa jobben utan de ska ”skruva lite här, utbilda här och så vidare”. Problemet är inte att unga är outbildade, utan att regelverket kring att anställa är alldeles för strikt.

Regelverket han hänvisar till är exempelvis de arbetsgivaravgifter som finns, hur lång en provanställning kan vara och lagen om turordning – att den som har jobbat kortast tid får gå först när företaget behöver göra sig av med folk.
– Ofta säger företagen att regelverket stoppar deras vilja att anställa och om inte de vill anställa – vem ska då göra det? Vi måste få fler företagare och fler företag som vill växa i Sverige, menar Nicklas.

Ebba Hultkvist, som blev känd som Wilma i Skärgårdsdoktorn, jobbar numera som pr-konsult och har varit programledare i Jobbgrillen. Själv har hon testat flera olika arbeten sedan hon var med i tv-serien som tolvåring och tycker att jobbläget är annorlunda i dag.
– När jag och mina kompisar var 16 kunde vi ringa en butik och fråga efter extrajobb – och de flesta fick det. Det verkar inte fungera riktigt så idag.
I Jobbgrillen fick hon bland annat göra reportage på stan och sköta eftersnacket med politikerna efter grillningen.
– Politikerna var väldigt duktiga på att prata, och ibland är det svårt att få svar på det man frågade om. Det finns ju massor med olika lösningar på ungdomsarbetslösheten – alltifrån Lagen om anställningsskydd till lärlingsplatser, halverad arbetsgivaravgift med mera – men det är svårt att värdera idéerna. Samtidigt som det ska vara lätt för företag att anställa ska de ju inte kunna behandla sina anställda hursomhelst. Folk kan ju inte vara provanställda hur länge som helst, till exempel kanske man inte vågar investera i en större lägenhet innan man är tillsvidareanställd.

Vilka frågor är viktiga för dig?

Här är din guide till riksdagspartiernas förslag för minskad ungdomsarbetslöshet (klicka på bilden nedan för att få upp partiernas förslag):

Partiernas jobbpolitik

(Bilden öppnas i en pop-up. Sammanställningen är gjord av Jobbgrillen.)

Här kan du se grillningen av riksdagspartiernas representanter: