2 Nov 2011 kl: 00:00

9 tips – Så fixar du ett vinnande CV

1. Fatta dig kort.
Håll ditt CV till max två sidor, om du inte har årtionden av erfarenhet eller ansöker om en hög ställning. Stryk allt som inte är relevant för det specifika jobbet. Skippa också hobbies och namnet på dina familjemedlemmar och husdjur.

 

 

2. Snyggt och prydligt.
Ditt CV måste vara lättläst och lätt att hitta i. Se till att ha relevanta sektioner med tydliga rubriker. Lätta upp texten med hjälp av punktlistor. Försök inte klämma in mer information än vad som egentligen får plats genom att minska typsnittet eller marginalerna. Gör istället sidan luftig och lättläst − vem orkar läsa ett hav av text? Håll dig till ett typsnitt, använd fetad- och kursivtext med måtta och tänk på att text skriven i bara stora bokstäver är svårläst.

 

 

3. Ha ett tydligt mål.
Börja ditt CV med en mening om vilka dina karriärmål är och vilken typ av position du letar efter. Lista även två till tre meriter som kvalificerar dig för just detta jobb. Koncentrera dig på vad du kan bidra med till företaget och vad de kan tjäna på att anställa dig – inte vad du förväntar dig av tjänsten.

 

 

4. Skräddarsy ditt CV för varje anställning.
Skicka aldrig samma CV till alla företag du vill jobba på. Välj istället ut och framhäv dina kunskaper och meriter som passar just det jobb du söker. Självklart kan du ha samma grund-CV, men att lägga lite extra tid på att anpassa det till varje tjänst du söker kommer betala igen sig genom ett ökat intresse från rekryterarna.

 

 

5. Använd nyckelord.
Många rekryterare skummar igenom ditt CV efter nyckelord de anser vara relevanta för jobbet du söker. Det kan vara allt från specifika arbetsuppgifter och titlar, till datorprogram och certifieringar. Fundera över vilka nyckelord du tror kan vara intressanta för den här tjänsten och se till att inkludera dem. Men se till att inte överdriva – för många nyckelord på för lite text ser krystat ut och kan fungera lika avskräckande som att inte inkludera tillräckligt många.

 

 

6. Visa framgångar kvantitativt.
Berätta hur du bidragit till dina tidigare arbetgivare för att visa hur din kommande arbetgivare kan tjäna på att anställa dig. Använd ord som ”ökade” och ”implementerade”.

Ge dina yrkesmässiga prestationer vikt genom att ange exakt hur du påverkat tidigare arbetsgivares resultat. Inkludera kostnadsbesparingar, budgetstorlek, procentförbättringar, antalet projekt per år och liknande siffror. Genom att kvantifiera dina resultat visar du fram dina styrkor ur en affärsmässig synvinkel och ger rekryteraren konkreta bevis på din förmåga.

 

 

7. Ljug inte!
Även om arbetsgivarna vill se framgång, är det alltid ett misstag att överdriva dina resultat eller hitta på grader, certifieringar och expertis du inte har. Sanningen kan komma fram snabbare än du tror − och det lär inte leda till en intervju.

 

 

8. Korrläs, korrläs, korrläs!
Se till att ditt CV är felfritt när det gäller stavning och grammatik. Stavfel ser slarvigt ut och visar att du inte lägger märke till detaljer. Förutom att använda din dators rättstavningsfunktion (den kommer inte hitta alla fel) kan du läsa CV:t högt – då är det lättare att hitta språkfel. Be också en kompis läsa igenom det.

 

 

9. Gå ett steg längre.
Skicka inte bara iväg din ansökan och hoppas på det bästa. Hör du ingenting från företaget på ett par veckor så följ upp med ett e-mail eller ett telefonsamtal. Den extra kontakten visar att du är genuint intresserad av tjänsten och att du är driftig och intiativrik, vilket kan ge rekryteraren en anledning att titta på ditt CV igen.

 

 

Läs mer:

Vissa misstag får rekryteraren att släppa ditt CV snabbare än en het potatis. Kvinnan som ingående beskrev sin katt eller mannen med det lättklädda fotot fick förmodligen inte jobbet – rekryterarna har listat de värsta CV-misstagen du kan göra!
Porrsurfning på arbetstid eller ett glödande hat för din förra arbetsgivare är två saker du inte ska avslöja i ditt CV. Här är erkännande som kommer att få rekryteraren att stöna modfällt, skrynkla ihop ditt CV och sikta på papperskorgen.