6 Maj 2009 kl: 00:00

9 tips för dig som söker jobb

1. Sök rätt jobb

Skicka hellre en eller två ansökningar i veckan som du har lagt ned mycket tid och kärlek på för jobb du verkligen vill ha, än att lova dig själv att skicka ut fem i veckan.

Kolla till exempel:

Här finns jobben 2009

2. Läs på

Läs på om företaget och ta reda på så mycket du kan om tjänsten. Det skadar inte att ringa kontaktpersonen heller och fråga om du undrar något. Sedan kan du alltid referera till samtalet i det personliga brevet. Läs även på om hur ett bra CV och personligt brev ska skrivas.

3. Sälj dig själv

I verkligheten är det så klart viktigt att du trivs på jobbet och du gör saker du tycker är roligt, men just när det gäller jobbansökningar så ska du verkligen sälja dig själv till företaget och berätta varför de ska välja dig, inte bara varför du vill välja dem. Du har varit i dessa situationer och har dessa egenskaper och de skulle passa perfekt hos dem för att …

4. Låt inget hindra dig

Vare sig du har åldersnoja eller utbildningspanik så sök jobbet i alla fall. Det kan inte bli värre än ett nej.

5. Essa dig själv

I jobbannonsen står det att du måste kunna ett visst statistikprogram och du pustar lite och lägger den i papperskorgen. Stopp! Även om du inte är behörig just nu till ditt drömjobb kan du bli det – gå en kortare kurs eller studera hemma med en dummies-bok. En yrkesvägledare kan också hjälpa dig.

6. Våga röra på dig

En restid på tre timmar om dagen är inte optimalt, men det kanske krävs uppoffring för att du ska få jobbet. Fundera på vad du kan stå ut med, och om du väl får jobbet kanske du kan få råd med bil?

7. Var spontan!

Du har sett jobbannonsen och du är förmodligen inte ensam om det, därför är det bra att skicka spontanansökningar till företag du verkligen vill jobba på. Och även om de inte har några lediga jobb just nu kommer de förmodligen få det i framtiden.

8. Skaffa en mentor

Du kanske känner någon som du ser upp till eller har det arbete du vill ha, eller kanske känner någon som känner någon. Om kemin mellan er stämmer så sätt upp olika mentorsmål. En medpeppare är alltid bra att ha.

9. Ta hjälp av omgivningen

Om det inte finns risk för att ditt nuvarande jobb kan få reda på det, så berätta för bekantskapskretsen att du letar efter ett nytt, och be dem höra av sig om de hör om något jobb eller om de kan lobba för dig.

Källa: E24