17 Mar 2009 kl: 00:00

9 tips för att vårstäda ditt CV!

Lena Silén har varit chefsrekryterare i 10 år och blev nyligen intervjuad av Chef.se. Här är hennes tips för att vårstäda ditt CV som chef, men de är så klart lika användbara på andra CV:n också:

 

 

1. Max två A4 Ett CV ska helst inte vara mer än två A4 – är det längre har du antingen med tjänster som ligger för långt tillbaka i tiden eller beskrivit dem för ingående.

 

2. Fokusera Prestation, resultat och det du är mest stolt över är viktigt att ta med i ett CV. Bra är till exempel ”Under min ledning ökade affärsområdet omsättningen med x procent på två år”. Har du inga prestationer som går att mäta i pengar, ta med något annat du har lyckats med – ökat trivseln eller kvaliteten.

 

3. Korta! Beskriv det viktigaste med varje tjänst (se tipset ovan), men inte mer än fyra-fem rader. Om du är en mer oerfaren chef, med färre antal befattningar bakom dig, kan du bre ut dig lite mer. Silén menar att om man går ned för mycket på detaljnivå kan det verka som man begraver sig i detaljer på jobbet med.

 

4. Ta inte med allt Undvik att beskriva alla korta kurser du har gått utan ta med de utbildningar som är relevanta för det sökta jobbet. Har du inte gått någon akademisk utbildning behöver du inte känna att du ska fylla ut med kurser. Däremot kan du skriva att du har gått ”ett antal interna och externa utbildningar” – det visar att du vill utveckla dig.

 

5. Välj en vettig bild. Om du vill ha med en bild på dig själv i CV:t – använd en där du är i en professionell miljö (badstrandsbild med en öl i handen brukar inte gå hem).

 

6. Korrekt språk Ett bra CV ska vara klart formulerat utan utsvävningar med ett enkelt och korrekt språk. Men det behöver inte vara kanslisvenska och oftast är det inte nödvändigt att skriva ”Ni” eller ”Er”. Är företaget internationellt är det bra att skicka med ett CV på engelska också.

 

7. Få ditt CV korrat. Hemmablind är lätt att bli, låt en person du har förtroende för korra ditt CV och komma med synpunkter.

 

8. Städa ofta Kolla igenom ditt CV varje gång du söker ett nytt jobb, speciellt om du har fått mer ansvar eller något liknande som gör att du bör uppdatera det. Lägg ned tid på ditt det och skicka inte iväg det i sista minuten utan att ha kollat igenom det.

 

9. Skriv när du är på humör Rekryterare sägs kunna lukta sig till om den sökande är rädd för att förlora sitt jobb eller redan har gjort det. Undvik exempelvis att kommentera din ålder om du känner dig för gammal. Och skriv/städa ditt CV när du är på bra humör, nöjd med dig själv och kan ge en bra bild av vad du har presterat.