9 saker du aldrig bör säga på en intervju
23 Jan 2009 kl: 00:00

9 saker du aldrig bör säga på en intervju

1. ”Vad gör ert företag?”
Visa att du är påläst. Ställ frågor som visar att du är välinformerad och ivrig att börja arbeta på företaget, inte frågor som du redan vet svaret på, eller som man lätt kan få svar på i bolagets årsrapport eller på deras hemsida.

 

2. ”Min lön är mycket flexibel.”
Lön är oftast den svåraste frågan på en intervju. Du bör vara beredd på att åtminstone ge ett intervall: Säg till exempel: ”Jag letar efter något mellan 25000 och 30000”.

Men gör inte anspråk på att vara flexibel om  du inte är det. Om du är orolig för att ditt löneanspråk är för högt för jobbet kan du behöva ta dig en allvarlig funderare på hur lågt du kan tänka dig att gå. Du ska inte sälja dig för billigt, men fråga dig själv hur mycket du ärligt tror att du är värd – och kolla upp  vad andra med liknande jobb tjänar. Om ett företag kommer tillbaka med ett för lågt erbjudande kan du alltid försöka förhandla upp det.

 

3. ”Det vore typ as-schysst att landa det här kneget asså.”
Kanske alla dina vänner pratar så (och det har därför blivit en vana för dig), men det är inte så du bör uttrycka dig under en anställningsintervju. Du kanske är intelligent och säker, men det låter inte så.

 

4. ”Bill Gates erbjöd mig en miljon i bonus.”
Ljug inte! Du kommer att bli påkommen och du kommer att få  ångra det! En dag när du minst anar det, kommer någon, någonstans att upptäcka att du inte ökade försäljningen med 999 procent på sex månader. Intervjuare vet förmodligen att du överdriver lite för att sälja in dig själv, men akta dig för att passera gränsen mellan överdrift och lögn.

 

5. ”Om fem år ser jag mig själv på en segelbåt i Västindien.”
När en intervjuare frågar dig om dina långsiktiga mål, vill de ha ett svar som rör företaget. Att tala om för dem att du vill flytta ut på landet (om du inte är på intervju för en tjänst som lantbrukare) kommer inte att övertyga dem om att du är en ambitiös yrkesman i din bransch. Även om du inte planerar att stanna kvar länge, säg något som återspeglar ett engagemang för positionen och företaget. Detta kan tyckas motsäga uppmaningen att inte ljuga, men försök se det som en retorisk fråga. Det kan hända att du fortfarande är kvar på samma företag i fem år, eller hur?

 

6. ”Tyvärr, jag vet inte hur man gör det.”
Hellre än att erkänna att du inte har en viss färdighet, betona att du har lätt för att lära och är entusiastisk över möjligheten att skaffa dig nya färdigheter. De flesta företag skulle hellre anställa en entusiastisk, smart person som behöver utbildas än någon som redan har den nödvändiga kompetensen men är ointresserade av att lära sig mer.

 

7. ”Du förstår, jag gick igenom en smärtsam skilsmässa. . . ”
Även om intervjuaren börjar bli personlig, håll dig professionell. Du kanske tror att du är öppen och ärlig, men du framstår egentligen bara som oprofessionell, ofokuserad och respektlös. Var affärsmässig och artig.

 

8. ”Vad kan det här företaget göra för mig?”
Intervjuare hatar arrogans och själviskhet. De vill veta varför de ska anställa dig. Framhåll hur du kan bidra till företaget. Berätta om hur dina insatser hjälpt tidigare arbetsgivare. Börja inte med att be om bonusar och befordran. Kom ihåg,det är du som intervjuas, även om du samtidigt ska ta chansen att få dina frågor besvarade. Framställ det inte  som om du gör dem en tjänst om de anställer dig.

 

9. ”Jag lämnade mitt förra jobb eftersom min chef var en riktig idiot.”
Att prata skit om din tidigare arbetsgivare är bland det dummaste man kan göra på en intervju. Säg att du slutat för att du söker större ansvar, vill ha större möjlighet till befordran, eller bara var redo för en förändring. Även om ditt förra kontor var ett kaotiskt  helvete, din chef var ett monster, dina medarbetare var marsmänniskor, och du fick betalat i plåtburkar.