9 frågor som ger dig jobbet
20 Aug 2013 kl: 00:00

9 frågor som ger dig jobbet

Du har klätt dig precis rätt och ditt cv kunde inte vara bättre. Men när du går igenom vad du kan tänkas få för frågor är det lätt att glömma en väldigt viktig faktor under arbetsintervjun – frågorna som du ställer till din eventuella blivande arbetsgivare.

Så se till att ta kommandot och styr in intervjun på områden där du får möjligheten att briljera.

 

1. “Hur ser ni mig gynna företaget?”

Om du ställer den här frågan får du veta varför du är på intervjun. Här får du också möjlighet att lyfta dina bästa sidor ytterligare.

 

2. “Hur är det att jobba här?”

Förhoppningsvis får du här en bild av hur det faktiskt är på arbetsplatsen. Om intervujaren försöker slingra sig eller släta över kan det vara läge att ana oråd, men verkar det genuint trevligt och utvecklande så lär det också lysa igenom. Det visar också att du är intresserad av företagsklimatet. Viktigt att du känner att du kommer att trivas.

 

3. “Vad innebär tjänsten för ansvarsområden?”

Det är en sak vad som står i jobbannonsen och en sak vad jobbet faktiskt innebär. Du vill säkerligen inte ha ett jobb där du blir gravt understimulerad, och om det innebär många nya arbetsuppgifter har du tid att förbereda dig mentalt.

 

4. “Vad skulle vara det första jag sätter igång med?”

Detta är en viktig fråga då du får veta hur företaget ser på inslussning och vilka projekt du kan förvänta dig att få jobba med. Det finns också en chans för dig att poängtera vad du helst jobbar med.

 

5. “Hur ser ni på fortbildning, kurser, och liknande?”

Det må vara drömjobbet du söker men det behöver inte stanna där. Att fortsätta utvecklas är en viktig del av karriären. Detta visar också att du är intresserad av att växa med företaget och inte nöjer dig med de färdigheter du har i dag.

 

6. “Hur ser det ut med löneförhöjningar och befodringar?”

Den här fråga innebär inte att du är penga- eller maktgalen, utan visar snarare på att du ser en långsiktig framtid hos företaget. Svaret visar också på vad du har för möjligheter att komma uppåt och vidare i karriären.

 

7. ”Vilka är era största utmaningar?”

Visar att du är intresserad av att hjälpa företaget framåt, och ger dig ett hum om vad det finns för eventuella svårigheter att ta tag i.

 

8. “När beslutar ni om vem som får jobbet?”

Om du får ett datum kan du lättare höra av dig och fråga hur det går. Ansökningsprocesser kan dra ut på tiden.

 

9. “Kan jag höra av mig om jag har fler frågor?”

Svaret borde vara självklart, men om du ställt frågan blir det lättare att återknyta kontakten.