9 fällor när du planerar långresan
1 Aug 2010 kl: 00:00

9 fällor när du planerar långresan

9 Fel ressällskap
Typiskt scenario: Drömresan med bästa kompisarna slutar med bråk och ni drar iväg åt varsitt håll. Hemma lyckades ni till sist enas om en resplan, men sedan var ni ändå för olika för att komma överens.

Resa själv, med kompisar eller annonsera efter ressällskap? Fundera över vad du vill först, annars är det lätt att helt gå på någon annans linje och bli missnöjd i slutändan. Att resa själv är spännande och du träffar säkerligen nya vänner, men det är också dyrare, otryggare och meckigt att inte ha någon som vaktar bagaget när man ska på toaletten.

8 Underskattar avstånden
Typiskt scenario: Du planerar för att se operahuset i Sydney ena dagen och snorkla ute på Stora barriärrevet nästa. Hur du ska ta dig de närmare 300 milen däremellan vete tusan.

Att underskatta avstånden är ett vanligt misstag när man ska resa i en annan del av världen. Dessutom kan man inte lita på att vägar är i bra skick eller att transportmedlet avgår i tid och vips har flera dagar försvunnit bara på att förflytta dig.

7 Dåligt påläst
Typiskt scenario: Nyår infaller inte samtidigt på alla platser i världen märker du när allt boende på paradisön i Thailand är uppbokat, du fastnar i gigantiska köer och traditionen att kasta (gärna rosa- eller lerfärgat) vatten på varandra gör att din mobil lägger av.

Kolla upp årstid, klimat och andra nyckfulla vädergudar. Är det regnperiod i dykparadiset kan de billiga priserna förklaras av att regnet gör siktdjupet till noll och du ser inte en enda fisk. Helgdagar kan göra att priserna går upp, det kan vara svårt att hitta ledigt boende och tidtabeller kan ändras.

6 Noll koll på resebudgeten
Typiskt scenario: ”Hej mamma….jo det var en grej…pengarna…de har liksom bara försvunnit…”

En budget är ett bra stöd för att inte göra av med för mycket såväl som för lite pengar, så du inte missar saker för att du inte tror att du har råd.  Resebudgetar diskuteras flitigt i olika webbforum och på flera sajter kan du räkna ut en resebudget, till exempel Reseledaren.nu, Australienguiden.se eller Vietnamresan.se.

5 Planerar för mycket
Typiskt scenario: Du hinner bara stanna i fem minuter på ett supermysigt ställe eftersom du bokat nästa grej i en stad flera timmar bort och missar därmed något som skulle ha kunnat bli resans höjdpunkt.

Det är så mycket man vill se och uppleva, men planera med måtta! Om du är ett planeringsfreak planera i så fall in utrymme för spontanitet. När fu väl befinner sig på ett resmål brukar det öppna sig oanade möjligheter som du inte vill missa.

4 Planerar för lite
Typiskt scenario: Med en enkelbiljett till andra sidan jorden och noll planerat går mesta tiden på resan åt till att planera vidare, boka nya resor, hitta boende och ta reda på saker.

Det finns en njutning i att bara dra iväg, men bli inte besviken om det praktiska roddandet tar tid från att upptäcka annat. Det är också lätt att fastna för länge på ett ställe. Olidlig hetta, till exempel, kan göra vem som helst loj och ovillig att resa vidare och upptäcka nästa härliga plats.

 3 ”Det händer inte mig”-mentalitet
Typiskt scenario: Myggbetten svullnar upp till golfbollsstorlek. Du funderar på ett läkarbesök men väntar tills svullnaderna, likt Eyjafjallajökull, öppnat sig och en gulaktig vätska sipprar ut samtidigt som du har brännande feber. Efter fyra dagars sjukhusvistelse är hela reskassan tom.

Det är idiotiskt att tro att man ska klara av en långresa utan missöden. Bagaget kan bli försenat, du kan bli bestulen eller, ännu värre, rånad. Listan kan göras lång. Se till att du har koll på reseförsäkring, vilka vaccinationer som behövs och vart du ska vända dig om olyckan är framme.

2 Dumsnålar!
Typiskt scenario: Du bokar billigt vandrarhem och flyger nästan gratis. Men. Du landar mitt i natten och vandrarhemmet visar sig ligga på andra sidan stan. Taxinotan gör att det hade varit billigare med dyrare flyg och centralt hotell.

Det finns många som tycker att jakten på ett bra och prisvärt boende är en av de roligaste bitarna med att resa. För vissa blir det rent av en sport och en given snackis bland andra resenärer. Men låt inte snålandet ta över och förstöra resans verkliga upplevelser.

1 Fegar ur…
Typiskt scenario: Skräckhistorierna haglar och förmaningarna står dig upp i halsen. Vad kan du förvänta dig på resan? Innan du insett att den frågan inte har något bra svar, har du istället bokat en kortare charter till ett tryggt och välkänt resmål.

Ta andras resehistorier med en nypa salt. Värsta misstaget du kan göra är att låta dig avskräckas från att resa iväg. Och, var inte rädd för misstagen. Ofta blir just dessa de roligaste reseminnena