9 dödsynder när du söker jobb
3 Maj 2013 kl: 00:00

9 dödsynder när du söker jobb

Du fokuserar på kända företag. Det är säkert spännande att arbeta på ett framgångsrikt företag som ständigt är i fokus. Men glöm inte bort att små företag också kan vara spännande och de badar dessutom inte i stora högar av intressanta CV:n. Håll kvar ögonen på drömarbetsplatsen nummer ett, men var samtidigt öppen för de mer okända företagen.

 

Du följer inte instruktioner. Alla företag har önskemål om hur de vill ha ansökningar. Det kan vara via e-post, brev eller formulär på hemsidan. Följ anvisningarna noga: ska kuvertet märkas på något särskilt vis? Vem ska det skickas till? Risken finns att ditt CV aldrig når rätt avdelning om du missar instruktionerna.

 

Du behöver fräscha upp ditt CV. Ett standardiserat brev och CV öppnar få arbetsgivares ögon. Det gäller att visa varför just du är rätt person för företagets behov. Ägna en stund åt att göra research om företaget du söker till, och skriv en unik inledning till varje CV där du kortfattat beskriver varför du är intresserad av tjänsten och företaget.

 

Ditt personliga brev lockar inte. Det kortfattade brevet ska ge mersmak och få läsaren att vilja läsa vidare på hela ditt CV. Ta gärna upp detaljer ur ditt liv som du tror skulle vara av intresse för arbetsgivaren.

 

Du skriver inte ut nyckelord. Företag som får många ansökningar och rekryteringsfirmor scannar ofta ansökningarna efter specifika kvalifikationer. I meritförteckningen kan du rabbla upp information som inte får plats någon annanstans om speciella kunskaper inom programvaror till exempel.

 

Din ansökan är inte perfekt. Rekryterare måste bilda sig en uppfattning utifrån alla CV:n de går igenom väldigt fort och då har du inte råd att bli bortsållad för stavfel, grammatiska misstag eller för att du har snubblat på tangenterna. Sådana misstag ger intrycket av oprofessionellt beteende och brist på uppmärksamhet. Be en eller flera personer lusläsa CV:t innan du skickar iväg det.

 

Du vet inte vem du ska skicka CV:t till. Att ansökan skickas till rätt person direkt kan vara avgörande. Om det inte står utskrivet i jobbannonsen vem det ska skickas till, så kan det vara bra att ringa receptionen och fråga vem som ansvarar för rekryteringar. Att få prata direkt med rekryteraren är också bra, presentera dig och berätta att ett CV är på väg så minns den personen förhoppningsvis dig mer.

 

Du har ingen personlig kontakt inom företaget. Att känna någon inom företaget är guld värt. Tala om för din kontakt att du är intresserad av att söka tjänsten och be att få nämna er bekantskap i brevet. Därför är det bra att hålla sitt nätverk vid liv.

 

Du följer inte upp. Förbättra dina odds att bli uppmärksammad genom att ringa upp den som ansvarar för rekryteringarna. Så enkelt bekräftar du ditt intresse och visar på framåtanda.

 

 

 

LÄS MER:

 

Här är sex steg till CV:t som ger dig drömjobbet, enligt Pelle Mårtensson på CV-skolan.
Hårda tider kräver finurlig marknadsföring – här är 30 CV:n där måttfullhet och läsbarhet får stryka på foten för design. Funkar eller inte, bedöm själv …
Ett CV utan rätt jobberfarenhet eller ledande positioner blir lätt tunt och ointressant. Fel! Karriärmakeovervinnaren Magnus fick hjälp av CV-experten för att göra sitt CV fylligt och åtråvärt för arbetsgivare. Sno tipsen och se hur det blev.