9 Feb 2011 kl: 00:00

9 CV-dödssynder

1. Stavva såm en krata

Strunta i att läsa igenom CVt en extra gång. Be ingen korrläsa. Och herregud, läsa det högt för dig själv för att vara säker på att undvika slarvfel när det finns ett helt liv att leva? Man får väl hoppas att rekryterarna har tillräckligt mycket innanför pannbenet för att förstå vad du menar ändå!

 

2. Ha massor av text utan något budskap

Varför få fram ditt budskap med 5 ord när du kan använda 20? Och varför begränsa sig till ett A4 när du har en skrivare full av papper? Du har ju faktiskt en hel del intressant att berätta – och det är klart du ska förklara varenda liten syssla du gjort. Noga. Punktlistor och nyckelord är för mesar!

 

3. Använd samma CV till alla jobb

Så vadå om CVt inte sticker ut ur mängden eftersom du skrivit det generellt nog att passa alla jobb – du sparar ju tid! Vem orkar skriva ett CV per jobb?

 

4. Framhäv arbetsguppgifterna – strunta i resultaten!

I stället för att enbart lägga tyngdpunkten på vilka resultat du upnått, se till att rada upp exakt hur alla dina tidigare arbetsuppgifter har sett ut. Varför berätta hur du har kommit på sätt att effektivisera din tid eller vilka nya metoder/tillvägagångssätt du har bidragit med?

 

5. Ha massor av luckor

Utelämna info om vad du gjort under långa perioder så att det ser ut som att du bara gått och rullat tummarna, även om du egentligen utbildat dig eller gjort en långresa. Det ska väl ändå rekryterarna strunta i!

 

6. Strössla med klichéer

Undvik att vara specifik och sticka ut ur mängden genom att använda dig av så många klyschor som möjligt. Här har du några att börja med: ”lätt för att samarbeta men gillar också att jobba i grupp”, ”jag brinner verkligen för det här”, ”jag kan ha många bollar i luften”. Vem orkar hitta på konkreta exempel?

 

7. Använd vaga beskrivningar

Använda vaga beskrivningar som egentligen inte säger någonting om varken dina egenskaper, mål eller din personlighet. Istället för att berätta konkret vad du gillar med ett visst jobb så skriv något i stil med att du söker ett utmanande arbete med möjlighet till utveckling. Annars kan du ju inte använda samma ansökan till alla jobb!

 

8. Go crazy med designen

Svart text på vit bakgrund? Enkel font? Logisk ordning? Lättläst? Gäsp vad tråkigt! Lägg massor av energi på designen – ha massor av olika färg, teckensnitt och storlekar. Testa även att leka lite med Wordart. Och be inte om smakråd!

 

9. Ha en oseriös mailadress och felaktig kontaktinformation

Det är väl inte så noga om du skrivit rätt telefonnummer och mailadress – rekryteraren får väl ringa Eniro! Och varför byta ut din mailadress lillsnuttan@hotmail.com? Den har ju fungerat sedan högstadiet!