8 tips – så fixar du telefonintervjun
20 Nov 2013 kl: 00:00

8 tips – så fixar du telefonintervjun

Telefonintervjun är ett snabbt verktyg för att sålla bort de sökande som man direkt inser inte passar för jobbet. Men det kan också handla om längre djupintervjuer, där du verkligen behöver vara på alerten för att gå vidare till en riktig intervju.

Oavsett så gäller det att förbereda sig – hur du använder din röst kan vara avgörande!

1. Låtsas att du ska på en riktig intervju. Ta på dig passande kläder, det ger omedelbart en pondus du inte har om du sitter hemma i soffan med pyjamasen på. Och stå upp. Det hörs på din röst när du halvligger ner. Du vill göra ett piggt och vaket intryck.

2. Se glad ut. Även om intervjuaren inte kan se dig så hörs det om du är glad eller surar. Din röst avslöjar mer än du tror, så kom ihåg att dra på smilbanden när du pratar.

3. Se till att du är ostörd. Om du är hemma, stäng av tv:n eller radion och stäng dörren om dig så att ingen klampar in mitt i intervjun. Om du är på ditt nuvarande jobb, gå iväg från din arbetsplats. Du vill kunna koppla bort ditt nuvarande jobb när du svarar på frågor om ett eventuellt kommande.

4. Glöm inte nödvändigt material. Du kommer garanterat att behöva anteckna under intervjun, så ha papper och penna eller din dator nära till hands. Då kan du skriva ner frågor som du vill ställa när det är din tur.

5. Som alltid, se till att ha läst på om företaget. Fördelen med telefonintervjun är att du kan ha anteckningarna framför dig.

6. Ställ frågor om det finns tid för det. Du vill visa att du är intresserad, och det finns säkert mycket du undrar över.

7. Var trevlig! Men akta dig för ironi eller skämt som är på gränsen. En intervju per telefon innebär att kroppsspråket är borta ur ekvationen och det är svårt för den andra personen att läsa av dig.

8. Svamla inte. Om du behöver lite tid att tänka, säg det. Att babbla på i ett försök att samtidigt samla tankarna ger inget bra intryck.

9. Ha kul! Avsluta snyggt så blir du ihågkommen på samma sätt.