16 Jul 2012 kl: 00:00

8 tips: Så downsizar du dina utgifter

Satsa på hemma-hos-after-work.

Visst är krogen kul, men en och annan afterwork kan lika väl hållas på hemma­fronten hos någon av er som har turen att bo centralt/nära arbetsplatsen. Köp hem lite förfriskningar och med påfund som Guitar hero och Sing star behövs sedan knappt någon fantasi för att få fart på after worken.

 

Byt ut takeaway-latten.

Det GÅR att göra gott kaffe hemma och hälla upp i en förvärmd termos som du sticker ner i väskan och tar med dig. Håller kaffet varmt hela förmiddagen på jobbet. Ett alternativ på eftermiddagen är att skaffa en liten kaffepress (manuell bryggare) och värma vatten i jobbmicron. Häll upp i kaffe­pressen och låt kaffepulvret dra i fem minuter – klart!

 

Dela på prenumerationer på tidningar och magasin.

Kanske har du och kompisarna, grannarna eller kollegorna liknande smak när det gäller läsning? Ett perfekt läge att vara snäll mot plånboken. Kanske snöar du dessutom in på en ny hobby på köpet om ni delar på ett udda magasin. Allmänbildande!

 

Träna ihop – hemma.

De flesta muskelgrupper kan tränas utan maskinerna på gymmet. Skaffa mitsar (slagkuddar) och sparra hemma, eller använd vikter. Är ni flera känns det lite mindre fånigt. Och du behöver aldrig missa passet för att det är fullt?

 

Bibliotek = en guldgruva.

Pocket shop i all ära, det är bara att konstatera att bibliotek är underskattade platser. Hur många gånger läser du egentligen boken mer än en gång? Svänger du förbi närmaste bibliotek emellanåt så finns det dessutom massor av magasin och tidningar att bläddra i helt gratis. Gamla nummer av magasin får du förresten oftast låna hem. Som sagt – det är en vanesak.

 

Fimpa busskortet.

Det svider alltid att betala månads­kortet, eller hur? Och det kan verka hurtigt men det är egentligen mest en vanesak: Fixa till cykeln och hoja dit du ska i stället. Det rensar skallen, du smiter förbi köer och får lite vardagsmotion på kuppen. Ett klippkort till lokaltrafiken som backup garanterar att du tar dig dit du ska när det spöregnar eller är extra långt att åka.

 

Satsa på accessoarer!

Om du tänker efter behöver du kanske inte den där nya jackan. Eller jeansen. Kör istället på devisen ”Det är detaljerna som gör det”. Då kan du, för nästan inga pengar, alls fortsätta att vara modemedveten. Satsa till exempel på en ny snygg scarf, slips, något smycke eller skor. Även ett nagellack i rätt kulör kan höja piff-graden.

 

Gästkocken.

På tal om tjänster kan ni ju också turas om att laga matlåda åt varandra, istället för ett och annat lunchrestaurangbesök. Du slipper äta din egen mat hela tiden och får lite ny inspiration på den kulinariska fronten. Som en bonus uppskattar du säkerligen restaurangbesöken desto mer när du väl kommer iväg.

 

 

 

 

LÄS MER

 

 

Spenderar du all lön på en gång, eller unnar du dig aldrig någonting?  Enligt coachen Nina Jansdotter styrs hur vi hanterar pengar av vår pengapersonlighet. Så här hittar och förbättrar du din!
Fått tillbaka på skatten? Låt inte dina surt förvärvade pengar ätas upp av bankens dolda avgiftsfällor! Håll koll på detta och slipp hål i plånboken.
Är du Slösa, Spela, Ge bort, Spara, Investera eller Ta för sig? Hitta din pengapersonlighet och bli bättre, undvik konflikter och få som du vill.
Visste du att du kan bli miljonär genom att ha riktigt duktiga kollegor omkring dig? Men det finns en stor risk med att lita på andra. Så här kan det gå när kollegorna – till exempel ljudtekniker – inte sköter sitt jobb.