8 jobb som kan existera i framtiden
9 Mar 2017 kl: 00:00

8 jobb som kan existera i framtiden

1. Organskördare

via GIPHY

I dag odlas mänskliga organ på flera laboratorier runt om i världen. När industrin växer ikapp med den tekniska utvecklingen kommer det finnas behov av organskördare. Yrket innebär arbetsuppgifter som att plantera och skörda organ innan de sedan implanteras i människor, av robotkirurger. En position som kommer att kräva en bakgrund inom kemi och biologi.

Källa: Future Foundation

2. Distanskirurg

Strategibyrån McKinsey räknar med att vi skulle kapa sjukhusens operationskostnader till hälften om 15 procent av alla operationer utfördes av robotar – ett högst troligt framtidsscenario. Men vi behöver fortfarande kirurger som styr robotarna och operationerna på distans. Förutom traditionella kirurg-skills kommer jobbet även kräva avancerad datorkunskap och färdigheter i robotik.

Källa: McKinsey Global Management Consulting

3. Privat webbchef

via GIPHY

Många företag och kändisar har redaktörer som sköter deras digitala kanaler. Snart står vanliga privatpersoner på tur. Skapa rätt bild utåt för en person, hantera sociala flöden och vara specialist på vilka appar och mjukvaror som bör användas är några av arbetsuppgifterna. Känns det som ditt framtida drömjobb? Se till att skaffa erfarenhet inom både digital teknik och PR.

Källa: Future Foundation

 4. Digital dödsplanerare

En fortsättning på yrket till vänster men med skillnaden att det här yrket kommer in i bilden först efter din död. Ingen vill bli glömd och i framtiden kommer det inte vara några konstigheter att fortsätta sitt digitala jordliv även efter döden. Någon måste fortsätta skapa, ta bort och kurera innehåll som passar din digitala närvaro. Syns du finns du ju?

Källa: AOL Jobs & Sparks and Honey Agency

5. Rymdguide

via GIPHY

År 2031 planerar projektet Mars One att skicka ut de första människorna i rymden med uppdraget att bosätta sig på Mars. Att framtidens människor kommer göra sig hemmastadda i olika hörn av rymden känns knappt främmande längre. När tiden är inne kommer det att behövas rymdguider som kan visa oss runt – vare sig vi har lämnat jorden för att spana in ett nytt hem eller som turister.

Källa: Mars One

6. Digital valutaplanerare

Bitcoin finns och används redan, men snart kommer helt nya virtuella valutor att växa fram. Som digital valutaplanerare kommer du att fungera som kundrådgivare; du ska vara expert inom den komplexa nya ekonomivärlden och hantera kunders virtuella finansiella portfölj.

Källa: This Way Global

 7. Robotfamiljeterapeut

via GIPHY

Har du sett serien Äkta människor? Där har forskare utvecklat robotar som framförallt används som hjälpredor i hemmet. Men robotarna är så lika människorna att de ofta förväxlas med varandra, och människorna blir därför kära i robotarna. Det är en rimlig framtidsspaning och vi kommer då behöva robotfamiljeterapeuter som reder ut kraschade människa-robot- förhållanden.

Källa: Metro

8 Matingenjör

Världen har redan förälskat sig i 3D-utskrivningar men utvecklingen har bara börjat. Snart kommer även mat – som faktiskt går att äta – att skrivas ut i 3D. Den väntas inte bara bli en rolig trend utan även hälsosam och bra för miljön. För att producera 3D-mat behövs ansvariga matingenjörer med lämplig ingenjör och kemibakgrund.

Källa: Future Foundation