8 fiktiva chefer du ska vara glad att du slipper
3 Feb 2016 kl: 00:00

8 fiktiva chefer du ska vara glad att du slipper

1. Bill Lumbergh

Film: Office Space

Bill Lumbergh är chef över mjukvaruföretaget Initech och är synnerligen förtjust i att förse sina utarbetade underhuggare med själsdödande pappersarbete. Allting med honom är djupt obehagligt – från signaturhälsningen ”Whaaaats happening” till utstyrseln, empatilösheten och sättet han pratar på. Bill skrider genom kontorslandskapet, alltid med kaffekoppen i högsta hugg, och beordrar med släpig röst folk att jobba över hela helgerna – varje helg. Det kommer aldrig finnas en värre chef.

Kännetecken: Du undviker Bill av rädsla för att han ska se dig och slänga på dig en massa extrajobb eller gnälla om något. Kollar du alltid om kusten är klar innan du går på toa eller tar en kaffe? Då kanske du jobbar för en Bill.

Botemedel: Byt jobb. Chefen är en psykopat.

Vill du bli chef? Beskriv dig själv så här i cv:t.

2. J Peterman

Tv-serie: Seinfeld

Excentrisk, berest romantiker helt utan sociala färdigheter. Att jobba för klädkatalogmogulen J Peterman blir aldrig tråkigt – men ofta fruktansvärt jobbigt. Han kan sparka dig för att ni inte gillar samma film, försöka tvinga dig ur ett drogberoende du inte lider av eller förbjuda mintpastiller på kontoret, då de påminner honom om haitisk tortyr. När en sak kan tolkas på två sätt väljer Peterman alltid det sämsta, och om saker skiter sig drabbas han av ett nervöst sammanbrott och flyr till Burma på rehab.

Kännetecken: Du blir stressad av att prata med Peterman, mest för att du inte har en susning om vad han kommer göra, säga eller be dig om härnäst. Han är i grund och botten en vänlig själ – vars snedsteg ofta går ut över dig.

Botemedel: Håll honom på en armlängds avstånd, begränsa samtalen till saker som enbart rör det yrkesmässiga och ha alltid en huvudvärkstablett i skrivbordslådan.

Giftiga människor: Så handskas du med dem.

3. Miranda Priestly

Film: Djävulen bär Prada

Miranda är grym och hänsynslös och säger upp medarbetare för minsta snedsteg. Hon försöker ofta manipulera sina offer, och skräck är hennes favoritverktyg. Alla går som på nålar kring henne, och är livrädda för att säga eller göra fel. Miranda skulle inte tveka ett ögonblick med att kasta medarbetare under bussen om det skulle gynna hennes karriär.

Kännetecken: Temperaturen sjunker när hon närmar sig. Folk tystnar, rättar till utstyrseln och försöker obemärkt att ta sig så långt ifrån henne som möjligt.

Botemedel: Ta ingen skit – och var inte rädd. Miranda beter sig gärna som sämst när hon har en hel grupp människor som åhörare – be om ett möte på tu man hand för att diskutera eventuella problem. Mirandor är sällsynta i Sverige, som är mindre hierarkiskt än många andra länder.

Ung chef berättar: ”De äldre testar mig hela tiden.”

4. Bernard Black

Tv-serie: Black Books

Bokhandlaren Bernard är en bitter, utåtagerande människa som alltid sätter sig själv i första rummet. Har antagligen hökat på sin position på tok för länge och har tappat det mesta av intresset för företagets välmående. Bernard suckar djupt över minsta svårighet och låter sina inre demoner härja fritt på arbetstid. Detta kan få honom att verka barnslig och bakåtsträvande – vilket han också är.

Kännetecken: Han drar sig inte för att höja rösten, ses ofta bakfull bakom sitt skrivbord och bryr sig varken om medarbetare eller den personliga hygienen. Bernhard är alltid sist in och först ut på jobbet, och spenderar så lite tid som möjligt med kollegorna.

Botemedel: Låt inte Bernards pessimism och slafsighet smitta av sig på dig! Slå in på optimistvägen och låt allt gnäll och elände rinna av dig som vatten på en gås. Eller sluta.

Succé-vd:n: ”Anställer bara de som är bättre än jag.”

5. Angela

Tv-serie: Family Guy

Angela är en kallhamrad person som tenderar att favorisera medarbetare – även om de inte är bäst på det de gör. Har starka mobbar-drag och sprider missämja bland arbetsplatsens kollegor. Hennes privatliv är dött och saknar värme, vilket hon låter gå ut över de hon leder. Just det; ibland kan hon försöka förföra dig också.

Kännetecken: När Angela inte ägnar sig åt ren mobbning utsänder hon ofta mixade signaler av förakt och tillgivenhet. Du vet aldrig var du har henne, med andra ord, vilket kan leda till mycket frustration och osäkerhet.

Botemedel: Sök styrka i dina kollegor! Du är antagligen inte ensam om att uppfatta Angelas beteende som påfrestande. Ju fler ni är – desto mer kommer hon att inse att hon står på den förlorande sidan.

Nytt rön: Chefer som mediterar fattar bättre beslut.

6. Darth Vader

Film: Första Star Wars-trilogin

Darth är fullkomligt hängiven mörkrets krafter och bygger enträget på sin dödsstjärna med vilken han tänker erövra hela galaxen. Tryck på fel knapp och riskera att bli strypt. Glöm vattna hans orkidé och gå en fasansfull död till mötes. En verklig motsvarighet rapporterar antagligen till styrelsen för ett multinationellt, börsnoterat företag som använder sig av oetiska metoder för att stärka det finansiella bokslutet.

Kännetecken: Klär sig gärna i svart och dödar de som gör fel eller säger emot honom.

Botemedel: Bekämpa honom i en duell medelst ljussabel. Eller gå till den ljusa sidan.

7. Margaret Tate

Film: The Proposal

Hon flyttade hit från Kanada, blev framgångsrik förlagschef och hotas nu av deportering. Vilket gör att hon, via utpressning och hot, vill bli din fru för att få stanna i landet. Margaret är i övrigt elak, hänsynslös och tar varje chans att göra bort dig framför andra. Tänk efter både en och två gånger innan du går och köper en ring.

Kännetecken: Kämpar med det sociala, vilket ofta tar sig uttryck i grymhet och oförutsägbara reaktioner. Smörar järnet för folk högre upp i organisationen.

Botemedel: Försök se problem från hennes sida och var inte rädd för att ta en otraditionell approach i hur du löser dem. Eller bussa snuten på henne.

8. David Brent

Tv-serie: The Office

Stackars David. Han är fruktansvärt dålig på sitt jobb, har världens sämsta självkänsla och ett mycket, mycket stort ego. Vill trots det bli allas kompis och strävar efter att bli den där populäre lustigkurren som man bara måste umgås med. David misslyckas med precis allt, från teambuilding-övningar till utekvällar, ekonomiska resultat och vänskap.

Kännetecken: Osäkerheten slår ut som en fyrbåk, och du kan riktigt se förtvivlan i hans ögon när han försöker få dig att skratta. Har noll sociala skills och urusel humor.

Botemedel: Äntligen ett problem som kommer lösa sig självt! David kommer nämligen få sparken så fort hans fasad av professionalism rämnar. Ge det lite tid, bara.