7 tips som kommer öka din produktivitet
16 Nov 2015 kl: 00:00

7 tips som kommer öka din produktivitet

Karriärsajten The Muse har identifierat de största tidstjuvarna på jobbet – och ger dig tips på hur du handskas med dem:

1. Sluta läsa mailen hela tiden

Att ständigt kolla din mail-inkorg kostar en hel del tid även om det kanske inte känns så. Det finns inget som säger att det är bättre att svara på mailen så snabbt som möjligt. Effektivisera ditt mailande och sätt ut en tid där du enbart betar av nyanlända mail, kanske genom att sätta det som en punkt i schemat?

2. Att vara perfektionist tar upp din tid

Det är ett enormt tidsödslande att ständigt finslipa ett projekt till perfektion när det egentligen kan skickas vidare till nästa fas. Att spendera en massa tid på att finputsa en uppgift kan snarare vara ett tecken på uppskjutning.

3. Sluta göra flera saker samtidigt

”Att multitaska” är en term många är bekanta med. Det har blivit något av en dålig vana för de flesta och gör dig sjukt oproduktiv. Hjärnan kan bara fokusera på en uppgift i taget, och att ständigt växla mellan uppgifter tränar den till att inte kunna fokusera ordentligt. Fokusera istället på en arbetsuppgift i taget i en viss tid för att sedan gå över till nästa.

Läs vidare:
8 vanor som ger dig mer inflytande.
12 saker framgångsrika människor gör rätt.

4. Låt dig inte avbrytas

Jobbar du i en distraherande miljö? Tänk hur många vardagliga saker du gör varje dag som uppmanar andra att du gärna låter dig störas – fipplar med mobilen, öppnar och stänger mailinkorgen eller har Facebook öppen i webbläsaren som ständigt plingar till. Stäng dörren om du har en, stäng av notifikationer och ljud på mobilen och fokusera på det som måste göras.

5. Bli organiserad

Det är många som påstår sig ha bättre koll på sina saker när de har det stökigt. Men att ha för vana att arbeta omringad av kaos är en stor tidsslukare. Att tappa bort viktiga dokument, ständigt behöva fråga andra om information du inte hittar i högen av annat ”viktigt” och att slutföra projekt i sista minuten tar onödig tid som du kunde ha spenderat på annat håll. Planera, sortera, fullborda! Läs vår intervju med Sveriges enda struktör!

6. Dela med dig

Många envisas med att göra allt själva, men det kan slå tillbaka. Att göra saker du inte är expert på ödslar både din och projektets tid. Dela istället ut uppgifterna till andra i teamet som är specialiserade i det specifika arbetet och fokusera i stället på sådant som du vet att du kan!

7. Börja säga nej

Det är väldigt viktigt att du sätter tydliga gränser och ta inte på dig mer arbete än vad du nödvändigtvis behöver, särskilt om det sätter viktiga uppgifter ur fokus. Avsluta dina viktiga projekt under arbetstid och om det finns något intressant utöver som du gärna tar dig an får du sätta det på din fria tid istället!