7 tips som får dig att våga nätverka
9 Feb 2015 kl: 00:00

7 tips som får dig att våga nätverka

Sluta vara så rädd!
Jepp, det kan kännas ganska obehagligt att gå fram till någon och inleda en konversation – men det är själva grundpelaren i det som kallas nätverkande. Om det känns läskigt att göra det i köttrymden, ta kontakt med intressanta människor via Twitter eller Linkedin!

Ta inte kontakt bara för sakens skull
När du praktiserar steg 1 – se till att ha ett syfte med din kommunikation. Tror du personen kan dela med sig av kunskap som gynnar dig eller vill du veta mer om företaget hen arbetar på? Det är två goda anledningar att ta kontakt.

Visa entusiasm – och respekt
Lyssna för guds skull på vad din konversationspartner säger i stället för att bara fokusera på det du själv säger. Se dig inte om i rummet eller pilla med telefonen eller gör något annat som visar på bristande intresse/engagemang. Om någon tar sig tid att prata med dig förutsätter hen antagligen att du är intresserad av att lyssna.

Låt din personlighet skina igenom
Bara för att du försöker framstå som påläst och professionell får du inte glömma att sätta en personlig prägel på konversationen. Vad gör dig unik? Folk tenderar att lägga stor vikt vid personliga intryck, så glöm inte att visa ditt riktiga jag.

Fråga vad de vill uppnå
Alla älskar att prata om sig själva – så låt dem göra det. Om du visar intresse för deras personliga mål och utmaningar visar det att du inte bara för dialog för egen vinning.

Var nyttig tillbaka
Om du pratar med någon för egen vinning måste du vara beredd att bistå personen tillbaka. Dela med dig av någon värdefull insikt, kom med tips eller annat som visar att du engagerar dig enligt föregående punkt. Den gyllene regeln, du vet. Enkelt!

Håll kontakten – även utanför cyberspace
Bara för att ni nu är polare på Linkedin betyder det inte att du ska lämna personen för gott. Vårda och underhåll dina kontakter genom att då och då ta kontakt för att höra hur hen har det. Annars framstår du som en sådan där oskön typ som bara hör av dig när du vill be om något.

Via CareerRealism