7 tips för att hitta drömjobbet
4 Jan 2012 kl: 00:00

7 tips för att hitta drömjobbet

Gretchen Neel är expert på arbetsplatskommunikation. Under sin karriär som rekryterare såg hon ofta exempel på sökande som hade teknisk expertis men inte social. I dag hjälper hon människor att förbättra sin karriär genom att lära dem presentera sig själva på ett sätt som inger förtroende och tillit, och med utstrålning nog att få jobbet eller landa kunden.

– Social kompetens är avgörande för framgång idag, säger hon.

 

 

7 tips på hur du lyckas fånga och behålla ditt drömjobb:

 

1. Kom i tid
Punktlighet, konsten att hantera tid, är en viktig styrka.

 

→ När du söker jobb: Var 10 – 15 minuter tidig till jobbintervjun.

 

→ På jobbet: Var tidig till möten och konferenssamtal. Ta med lite jobb, eller något att läsa så har du något att göra medan du väntar på de andra.

 

 

2. Klä dig rätt

Etiskt eller inte, men du kommer ligga långt före dina konkurrenter om du inser att utseende spelar roll.

 

→ När du söker jobb: Ta reda på vilken klädkod som gäller inom din bransch och klä dig därefter på intervjun, var inte rädd för att klä dig för snyggt.

 

→ På jobbet: På väg uppåt i karriären? Klä dig inte för jobbet du har, utan jobbet du vill ha. Släng jante åt sidan och apa efter dina chefer och förebilder.

 

 

 

3. Ställ frågor

Att ställa frågor är ett bra sätt att visa dig intresserad och samtidigt kolla av att du är på rätt spår.

 

→ När du söker jobb: På en intervju ska du ta reda på om jobbet och företaget är rätt för dig. Förbered dig genom att ta reda på mer om företagets historia, aktiekurs, antal anställda, förvaltningsprofil och verksamhetsidé, och formulera sedan bra frågor utifrån detta, till exempel: “Jag ser att ert aktievärde fördubblats de senaste sex månaderna – hur har ni jobbat fram det fantastiska resultatet?”

 

→ På jobbet: Var inte rädd att fråga din chef hur du kan hjälpa till och hur du kan maximera gruppens arbete. Du måste vara säker på att du gör det din arbetsgivare förväntar sig. Att bara chansa kan leda till att du gissar fel, och jobbar stenhårt utan uppskattning eftersom du inte gör det din arbetsgivare helst vill ha gjort.

 

 

 

4. Visa entusiasm

Att vara entusiastisk kommer att göra dig lika populär på intervjun som på jobbet.

 

→ När du söker jobb: Många chefer vet att de kan lära ut färdigheter, men inte entusiasm. Genom att visa energi och passion för jobbet på intervjun kommer du ligga långt före dina konkurrenter.

 

→ På jobbet: Entusiasm är superviktigt när det kommer till att jobba med team, och att fullfölja projekt trots motgångar. Konsten att lyckas vara positiv och entusiastisk även i svåra perioder är vad som får dig befodrad.

 

 

5. Följ upp

Vare sig du vill göra intryck på rekryteraren eller chefen är uppföljning ett av dina starkaste kort.

 

→ När du söker jobb: Skicka tackbrev (gärna med vanlig post) efter intervjun till de som tog sig tid att träffa dig. Nämn kort hur gärna du vill ha jobbet, och varför du är den perfekta kandidaten.

 

→ På jobbet: Att avrapportera uppåt är nyckeln till din framgång. Rapportera hur du ligger till i projekt och berätta när du avslutat dem.

 

 

6. Var tacksam

Ett leende och nära till ett tack kan ta dig långt i karriären.

 

→ När du söker jobb: Fick du inte jobbet? Tacka ändå rekryteraren! Ofta tittar rekryterare igenom kandidater de redan intervjuat vid en ny jobböppning. Hanterar du ett “nej tack” från rekryteraren på ett snyggt, positivt och proffsigt sätt kommer du vara närmare ett “ja tack” vid nästa tillfälle.

 

→ På jobbet: Att få höra att en anställd är glad och tacksam för sitt jobb är som ljuv musik för vilken arbetsgivare som helst, speciellt med tanke på allt gnäll och klagande de hör dagligen. Så en tacksam och glad inställning kommer inte gå obemärkt förbi.

 

 

7. Sluta aldrig nätverka!

Nätverkande är en konstant pågående process. Det kan ta dig till en jobbintervju, vidare till nästa jobb, få dig befodrad, och det kommer garanterat underlätta ditt dagliga arbete.

 

→ När du söker jobb och på jobbet: Håll kontakten med gamla klasskamrater, kollegor och arbetskontakter. Gå med i organisationer som kan underlätta dina karriärmöjligheter och hjälpa dig hålla koll på din bransch. Utnyttja Shortcut för att utveckla och hålla kontakt med ditt profesionella nätverk. Sök upp och skriv till någon ny på Shortcut direkt!