7 tips för att bli effektivare
12 Sep 2011 kl: 00:00

7 tips för att bli effektivare

Coachen Emma Pihl har tipsen som gör dig effektivare på jobbet och i din vardag:

1. Planera.
Att få bocka av uppgifter ger ofta tillfredsställelse. Skriv att göra-listor där du har plockat sönder varje punkt så att uppgifterna bli små och enkla – och tar lite tid.

2. Skapa förväntningar.
Skapa förväntningar hos dig själv och hos andra. Bestäm vad du förväntar dig av dig själv just idag. Berätta också för andra vad de kan förvänta sig av dig. Exempelvis: du kan förvänta dig att jag är i tid, att jag levererar en rapport på fyra sidor eller att jag har gjort åtta försök till nästa tillfälle. Se till att endast skapa förväntningar som du kan kontrollera och inte är beroende av andra.

3. Sätt dina egna deadlines.
Vet du med dig att du jobbar bäst under tidspress och nära deadlines? Sätt dina egna deadlines så att du måste bli klar till en viss tid.

4. Tänk inte efter för mycket.
Sätt igång och börja göra snarare än att kontrollera att det blir perfekt och kontrollera detaljer innan du börjar.

5. Självbild.
Tycker du själv att du är oeffektiv? Tänk om! Genom att se dig själv som en effektiv person kommer du att välja och agera utifrån den självbilden. Studera effektiva personer. Härma, fråga och få tips.

6. Tempo.
Skapa förutsättningar för ditt favorittempo. Gillar du att det är fullt ös så arbeta i en sådan miljö. Lyssna på musik som föder det tempot i dig till exempel. Gillar du lugn och avslappning, sök dig till ett sådant sammanhang.

7. Inspirationskällor.
Pauser är viktiga och ger dig energi att göra ditt yttersta. Bryt av ditt arbete med små inspirationspauser: gör uppgifter som ger energi, snacka med kollegorna och se roliga Youtube-klipp. Allt som kan göra dig full av bubblande energi.