10 Mar 2009 kl: 00:00

7 sätt för att leva mer i nuet:

1, Landa. Ett bra sätt att landa med sitt fokus i nuet är att fokusera på vad man hör, vad man ser bakom stängda ögonlock och vad man känner. I de sammanhang när det är möjligt och relevant, försök också att ta in såväl doft som smak.

2, Planera och släpp förberedelserna. För många människor är det ständiga planerandet en flykt från nuet och den dagliga verkligheten. De flesta människor har en totalt omöjlig tillvaro om de bara skulle fokusera på nuet. Planeringen är en förutsättning. När du har planerat, lägg det åt sidan och vänta till det händer och fokusera på just här och nu.

3, Avgränsade målsättningar. Sätt upp miniutmaningar för dig själv genom tidskrav för din totala närvaro. Det kan handla om en kvarts lekande med barnen eller ett antal minuter under ett möte eller ett telefonsamtal.

4, En sak i taget. En förutsättning för att kunna vara närvarande i en situation är att man tillåter sig att bara göra en sak i taget i så stor utsträckning som möjligt. Att både kolla saker på datorn och prata i telefonen eller att både lyssna på barnen och tv:n samtidigt kan aldrig ge totalt fokus på en sak.

5, Andas! Koncentrera dig på dina andetag. Landa i dina andetag, i känslan, i rytmen och i djupet. Det ger närvaro i precis det som händer.

6, Plocka tillbaka dig själv, vänligt men bestämt. Processen att bli mer närvarande måste vara tillåtande och lekfull. Om närvaron förenas med bestraffningar och klagomål på sig själv är det omöjligt att vara närvarande. När du svävar iväg i andra tankar, plocka tillbaka dig själv, vänligt men bestämt, till här och nu och precis det som händer.

7, Lyssnarträning. Det finaste man kan ge en människa är att verkligen se dem och lyssna på dem när de uttrycker något. Att lyssna utan att vänta på sitt eget tillfälle att få en syl i vädret och utan att värdera, kommentera eller uttrycka sina egna tankar. Rent lyssnande och total närvaro i det som sägs, det känns, det strålar och det ger människor en ovärderlig kraft och tro på sig själva.

Fråga Emma Pihl om livsstilscoahcing under shortcuts expertpanel.

www.emmapihl.com, www.inspirera.nu