2 Feb 2009 kl: 00:00

7 sätt att vända negativa tankar

1, Bestäm till din fördel. Bestäm saker som andra tycker och tänker om dig som är till din fördel. Vad är anledningen till en viss min, ett visst beteende eller en reaktion. De tankar som är till din fördel gör att du behåller lust, engagemang och energi vilket i sin tur gör att du kan fortsätta vara bäst när det gäller.

2, Det värsta som kan hända. Den klassiska tanken, det värsta som ska hända har mycket bra med sig. Inom vissa mål och utmaningar kan man till och med pröva att utsätta sig för det man fasar för och märka att man faktiskt klarar av det. Kan hantera både med och motgång och litar till sin egen förmåga.

3, Träna dig i att möjlighetstänka. Öva dig i att skapa scenarion och härliga, fördelaktiga filmer som du spelar för dig själv. Hur bra skulle det kunna bli, kännas och vara. Se sakerna hända framför dig, upplev det fullt ut i din tankevärld.

4, Skapa ett tankemantra. När skräck eller katastrof tankar fångar dig är det till fördel att ha ett förutbestämt tankemantra som du kan fly till och hålla hjärnan sysselsatt med. Genom att öva med jämna mellanrum kan du vara vältränad på tekniken när det verkligen gäller.

5, Bestäm vad du egentligen vill ha. Hjärnan tänker i bilder och förstår inte tankar av att du inte vill ha på ett eller annat sätt. Exempelvis ’inte nervös’ gör bara att kroppen skapar sig bilden av att vara nervös och all kraft som hjärnan instruerar kroppen till går åt till att aktivera de muskler och system som ger nervös känslan. Tänk dig och gör dig bilden av att vara lugn, trygg och ha roligt exempelvis.

6, Tänk med alla sinnen. Att fokusera riktigt intensivt på tankarna kan användas både att säga det till sig själv och träna sig på att höra sig själv säga det. Man kan också skriva ner det för sig själv eller visualisera att man upplever det man vill. Känner alla känslorna i kroppen som du vill känna när du uppnått precis det du vill.

7, Öva dig på att ha tanketyst. Meditation av olika former och andra aktiviteter där det behövs ett stort mentalt fokus övar dig i att vara i total tankevila. Har du makten över dina tankar har du mycket lättare att se till att du framkallar rätt tankar eller utmanar tystnaden. Ett fördelaktigt meditativt sätt är att fokusera på andetag.

//Emma Pihl, Inspiratör, professionell coach och författare samt Shortcuts expert, Livscoaching.

”Ställ en fråga till mig här!” http://www.shortcut.nu/Default.aspx?documentID=68&expertID=96