18 Maj 2009 kl: 00:00

7 sätt att utklassa dina konkurrenter

Text: Patrik Nilsson

Dessa tips går att använda till det flesta uppgifter i livet, men det är inte alltid så lätt att till 100 % leva efter dem. Men om du bara tar till dig lite och gör lite i sänder så kommer du att få ett försprång. Nu sticker vi!

Målsättning – vad vill du uppnå?

Om du siktar mot något så är det betydligt större chans att du träffar. Det låter väl egentligen ganska självklart. Så för att börja prestera bättre så måste du ta reda på vad du vill uppnå och när du ska ha uppnått det. Skriv ner det och tänk sedan på det så ofta du kan. Gör som idrottsstjärnorna – Fantisera om ditt mål med så mycket detaljer som möjligt och försök att känna hur det känns att nå dit.

Tänk på att ditt mål ska kännas spännande och ge dig energi i stunder av motgång. Av motgången lär du dig sen att agera ännu bättre i nästa situation. Det är naturligt att tankar av tvivel dyker upp men låt inte de tankarna ta över, så är du snart på banan igen.

Planera och prioritera

Om målsättningen är destinationen så behöver du en karta för hur du ska nå dit. Gör en plan, fundera på vad som krävs av dig och vad du eventuellt behöver prioritera bort. För att få mer gjort och samtidigt tid över till andra saker så kan du ta hjälp av denna enkla punktlista som är guld värd.

Punktlistan:

* 1. Gör en lista innan du går till sängs på saker du behöver göra nästkommande dag.

* 2. Sätt siffra nummer 1 på den viktigaste uppgiften och fortsätt med nummer 2 på den näst viktigaste, osv.

* 3. Börja direkt nästa dag med dina uppgifter och fortsätt tills du är klar. Det du inte hinner med flyttar du över till listan för nästa dag

Denna lista tar under en minut och är helt oslagbar av framförallt två anledningar:

* – Du slipper stress och oro och du kan sova lugnt på natten för du vet exakt vad som ska göras nästkommande dag.

* – På morgonen kommer du att ha svar på flera av dessa punkter även om vissa av dem kändes svåra eller tidskrävande att klara av när du skrev dem. Anledningen är att du har ”sovit på saken”.

Just do it!

”Jag gör det sen, det kan vänta tills imorgon, jag ska bara städa, mata katten, kolla mina mejl, osv.” Känner du igen dig? Gör du inte det du ska direkt, så är risken stor att det blir gjort för sent eller inte alls. Allt du ska göra, gör det nu! Tänk på Nike-reklamen ”Just do it!”

Omge dig med ”rätt” människor

Man blir som man umgås. Det uttrycket har du kanske hört någon gång. Alla vi människor påverkas av vår omgivning oavsett om vi vill eller inte. Om du umgås med människor som har vissa värderingar, attityder och åsikter så kommer du förr eller senare att tänka likadant, oavsett om det är bra eller dåligt för dig. Som exempel så använder du säkert ett uttryck eller en gest som någon i din närhet har börjat med.

Kasta nu inte ut dina vänner, din tv och din sambo men du bör ha i åtanke hur saker och ting påverkar dig. Det kan låta hårt men ditt liv är viktigt och du kan aldrig utvecklas, prestera och må bra om du umgås med människor som har värderingar som strider mot dina.

Studera och bli bäst på ditt område

Bara för att skolan är slut innebär det inte att vi ska sluta att lära oss. (Tappade jag dig där? 😉 Livet är en skola så lär dig att tycka om att lära. De som har inställningen av att fortsätta att lära sig livet ut presterar alltid bättre än sina konkurrenter. Läs lite varje dag inom ditt område så kommer du snabbt få ett försprång!

Stimulera din kreativitet

Om du vet vad du vill så kommer din kreativitet att sparka igång automatiskt men denna enkla övning kan ge en extra kick. Ställ en fråga till dig själv med det du vill lösa:

T ex.

Hur kan jag öka min inkomst med 20 %?

Hur kan jag spara ihop 50 000kr till min resa till Asien i höst?

Ha inställningen av att allt går, lösningen finns och du kommer på den om du vägrar att ge upp.

Ett annat sätt som du kan öka din kreativitet på är att röra på dig. Gå eller spring en runda, träna på gymmet, friskis eller något annat du tycker är skoj. När vi rör på oss händer det saker i vår hjärna som sätter igång vår kreativitet.

Bit i det suraste äpplet först

… så smakar de andra sötare. Ofta får du det bästa resultatet genom de uppgifter som känns jobbigast. Kanske därför att de just känns jobbiga och du skärper dig det lilla extra för att lyckas. Det ger dig dessutom ökat självförtroende och dina övriga uppgifter kommer att kännas roligare. Du kommer med all säkerhet att klara av dagen bättre, göra dina uppgifter fortare och med bättre resultat. Det ”värsta” är ju redan gjort!

Lycka till och se nu till att springa ifrån dina konkurrenter!

Text: Patrik Nilsson

Patrik är delägare i www.foretagande.se som är Sveriges största mötesplats för företagare. Han har yrkeserfarenhet av it, försäljning och ledarskap och är nu med och utvecklar flera internationella sajter om sälj, ledarskap och entreprenörskap.