7 saker att undvika innan du somnar
5 Apr 2016 kl: 00:00

7 saker att undvika innan du somnar

Faktum är att timmarna innan läggdags kan göra stor skillnad när det kommer till möjligheten att kunna sova. Här är sju saker att tänka på innan du somnar:

1. Undvik mobiltelefon, dator och surfplatta

Det blåvita ljuset från skärmar hindrar hjärnan från att utsöndra hormonet melatonin, som talar om för din kropp när det är dags att gå och lägga sig. Undvik teknologin en timme innan läggdags. Varför inte läsa en tidning eller bok istället?

2. Jobba eller plugga inte i sovrummet

Precis som att teknologin bör undvikas i sängen så bör även allt som är förknippat med arbete eller skola undvikas i sovrummet. Detta på grund av att sovrummet ska förknippas med vila, sömn och sexuella lustar. Ingenting annat.

3. Träna inte innan läggdags

Kvällstid är för många den enda lediga tiden över till fysiska aktiviteter, men kroppstemperaturen stiger under konditionsträning, något som i sin tur gör det svårare att somna. Om du tvunget måste träna på kvällen rekommenderas istället yoga eller enkel stretch.

4. Ät inte sömntabletter

Enligt Patrick Fuller, en sömnforskare på Harvard universitet, har många som tar sömntabletter egentligen inte diagnostiserade sömnsvårigheter, utan problemen grundar sig i någonting annat. Enligt Fuller är sömntabletter dessutom beroendeframkallande och kan göra sömnproblemen värre med tiden.

5. Undvik kaffe efter 17.00

En studie visar att en typisk kaffekopp med 400 milligram koffein som dricks sex timmar före läggdags fortfarande kan rubba sömnförmågan. Därför rekommenderas att dricka sista kaffekoppen innan klockan 17:00.

6. Ät inte fet mat

Att äta inom en timme före läggdags kan påverka sömnkvaliteten, särskilt om du äter mat med mycket fett. Om du är hungrig innan läggdags kan du istället äta fullkornsprodukter med protein, som till exempel jordnötssmör eller fullkornsbröd.

7. Drick inte alkohol

Om du tror att en sängfösare får dig att sova bättre tror du fel. Visst, det kan hjälpa dig att somna men det gör det svårare att sova bra. När kroppen börjar bearbeta alkoholen, vilket ofta sker under andra halvan av natten, kommer du sova både sämre och vakna lättare.