7 Kryptovalutor förkortningar och vad de betyder
21 Feb 2020 kl: 00:00

7 Kryptovalutor förkortningar och vad de betyder

BTC

Står för: Bitcoin

Vad det betyder: BTC är den förkortning man vanligtvis använder när man skriver om Bitcoin. Det är också den förkortning som används när man handlar med Bitcoin – en så kallad “ticker”.

 

ETH

Står för: Ethereum

Vad det betyder: Samma som BTC för Bitcoin, en förkortning som används i skrift och vid handel som ticker.

 

ICO

Står för: Initial Coin Offering

Vad det betyder: Den första försäljningen av en kryptovaluta på en öppen marknad. Likt en Initial Public Offering/börsnotering för aktier.

 

HODL

Står för: Hold On for Dear Life

Vad det betyder: Under den väldigt stormiga perioden för kryptovalutor 2018 gick värdet upp och ned väldigt mycket och denna fras upprepades då mellan handlare för att uppmuntra varandra. Det har blivit en klassisk fras för de som är intresserade av kryptovalutor.

 

Fiat

Står för: Traditionell valuta

Vad betyder det: När man pratar om kryptovalutor kallas de valutor och traditionella valutor som dollar och kronor kallas istället Fiat för att hålla isär de två.

 

SATS

Står för: Satoshis

Vad betyder det: Satoshis är den absolut minsta enheten av Bitcoin. Det representerar 0.00000001 Bitcoin, likt ören eller cent för kronor respektive dollar. 

 

Altcoin

Står för: Alternative Coin

Vad betyder det: Eftersom Bitcoin är så dominerande bland kryptovalutor används Altcoin för att beskriva alla andra valutor, alternativ till Bitcoin.

 

Läs mer – Vad är kryptovalutor?