7 fördelar med att dricka kaffe på jobbet
26 Jan 2018 kl: 00:00

7 fördelar med att dricka kaffe på jobbet

1. Du blir mindre stressad

Forskare vid Seoul National University undersökte råttor med sömnbrist – och vad som hände i deras hjärnor nära de fick känna doften av kaffe. Resultatet visade att bara doften sänkte stresshormonerna i hjärnan. Så, det finns alltså vissa bevis för att kaffe även kan få människan att känna sig mer lugn och harmonisk.

2. Du blir lyckligare

Enligt en studie gjord av amerikanska National Institute of Health löper människor som dricker kaffe tio procent mindre risk för att bli deprimerade än de som inte gör det. Dessutom visade studien att det inte handlar om kicken från koffeinet, utan om de antioxidanter som kaffet innehåller.

3. Din träningsprestation ökar

Gillar du att träna på lunchen är en kopp kaffe innan passet en god idé – det kan öka din prestation! Det visar bland annat forskning från brittiska Coventry University. Koffein ökar nämligen antalet fettsyror i blodomloppet, vilket i sin tur gör att musklerna kan använda dessa till bränsle och spara ett förråd av kolhydrater till slutet av träningspasset.

4. Ditt minne förbättras

Det svarta guldet har visat sig boosta ditt minne i minst 24 timmar efter intag. Detta har forskare vid John Hopkins University i USA kommit fram till. Inte nog med att kaffe är bra för korttidsminnet, det har även en förebyggande effekt mot alzheimer.

5. Du kan bli smartare

Att dricka kaffe gör dig inte bara piggare – utan även smartare, rapporterar CNN och hänvisar till flera studier. Kaffe hjälper bland annat din hjärna att arbeta på ett mer effektivt sätt. Reaktionsförmågan, uppmärksamheten och andra komplexa funktioner som associeras med intelligens förbättras även avsevärt efter intag av kaffe, enligt en studie.

6. Det ger dig överlägset mest antioxidanter

Enligt en studie från amerikanska University of Scraton ska kaffebönan vara det överlägset mest antioxidantfyllda livsmedlet. Jämfört med både grönsaker och frukt absorberar kroppen kaffet absolut bäst. Och listan över fördelarna med antioxidanter kan göras lång, men de skyddar bland annat kroppens celler.

7. Det bidrar till social samhörighet

Flera studier visar att kaffepauser tillsammans med kollegor gör att man får tid att diskutera och lära känna varandra bättre. Kaffet skapar samhörighet och därmed en bättre arbetsmiljö – vilket i sin tur gör att du jobbar bättre.