När marknadskommunikatören Rebecka Beiersdorf bestämde sig för att lägga egenföretagandet bakom sig för att söka jobb valde hon en udda väg. I stället för att leta efter lediga tjänster hos Arbetsförmedlingen siktade hon på ett mer proaktivt sätt: Hon startade en jobbsökarblogg.
På Toppenjobbet.nu skrev Rebecka om sig själv och sin väg till drömjobbet.
– För det första ville jag kunna lägga upp arbetsprover på ett smidigt sätt. För det andra ville jag visa att jag har ett sinne för färg och form, och att jag kan skriva. Det känns viktigt att kunna uttrycka sig i text, och då är bloggen ett perfekt forum. Dessutom var det ett bra sätt att visa att jag har koll på webben och det som händer där, att det inte bara är snack.
Och visst gav det resultat. Jobbet knep hon med hjälp av Facebook, och bloggen gjorde sitt till.
”För några veckor sedan fick jag ett facebookmeddelande av en gammal kollega. Han berättade att de behövde folk på hans nuvarande jobb och att tjänsten skulle passa mig perfekt. Eftersom jag brukar posta länken till mina blogginlägg i mitt statusfält på Facebook visste han att jag letade efter nytt jobb. Jag kontaktade företaget för att höra mer och skickade in en ansökan. Vi träffades och kände på varandra. Vi funderade. Vi träffades igen. Och nu är det klart. På måndag äntrar jag åter IT-branschen.” skriver hon i sitt sista blogginlägg på toppenjobbet.
Rebecka tror att en söka-jobb-blogg passar fler än man tror.
− Det är ett jättebra sätt att visa upp arbetsprover, vare sig du är florist eller webbutvecklare. Och så ser man personen bakom ansökningen på ett helt annat sätt.
Rebeckas bästa tips för jobbsökarbloggaren:
1. Sätt strategin
Börja med att tänka ut en klar strategi. Vad ska du skriva om? Hur ofta ska du skriva? Hur personlig vill du vara?
2. Välj ett bra namn
Registrera ett domännamn som är talande för bloggens innehåll. Det får gärna vara lite roligt.
3. Marknadsför dig
Se till att marknadsföra bloggen – om ingen läser den kommer du heller inte att få napp i ditt jobbfiskande. Sprid adressen via Facebook och Twitter, och försök få ditt egna nätverk att göra samma sak.
Varför inte starta igång din Shortcutblogg som är kopplad till ditt medlemskonto? Dina läsare behöver inte vara medlemmar eller logga in, så tänk på att döpa bloggen under dina inställningar eftersom ditt konto är anonymiserat för alla som inte loggat in!
5 till udda sätt att söka jobb:
Graffiti som jobbannons
Arbetslösa Alexandra Renfors, 20, ville synas inför arbetsgivarna i sin hemstad Malmö. Hon kände till en vägg där det är lagligt att måla graffiti och bad sin konstnärliga kompis Pärra ”Ruskig” Andreasson att fixa en kontaktannons för henne på väggen. Resultatet? En målad bild av Alexandra plus hennes cv förkortat till twitterlängd ihopparat med budskapet ”Jag vill ha arbete nu!”
Skyltkillen
Linus Billqvist, 21, hade varit arbetslös i en månad när han tog tag i saken. En tidig morgon åkte han till närmaste stora tågstation – i Lund. Där ställde han sig vid utgången med en egentillverkad skylt. Förutom mobilnumret stod det kort och gott: ”Jag är jävligt trött på att vara arbetslös! Jag kan: stå i butik och sälja. Trädgårdsarbete. Andra jobb lär jag mig. Har ni ett jobb? Linus.” Tanken var att han skulle göra samma sak varje morgon i en vecka, men drygt två timmar räckte. Sedan hade han fått napp!
Tävlingsfixaren
Pr-killen och kitesurfaren Johan Ekroth, 38, blev av med jobbet när han just skulle bli pappa. Pressat läge. Så han utlyste en tävling med en kitesurfingkurs som förstapris för den som gav bästa ledtråden till var hans nästa jobb fanns. Tips kunde lämnas via hans blogg.
Statusraden i Facebook
”Lyxmiddag för två på fin restaurang bortskänkes till den som fixar bästa jobbet till min kille”. Ungefär så löd den kreativa statusraden på Facebook när en driftig flickvän sonderade terrängen i bekantskaps- och kompiskretsen när ett jobb behövde raggas fram snabbt.
Stick ut med ett vykort
En kille sökte ett jobb som säljare på ett lite udda men framgångsrikt sätt. Efter att ha sett annonsen under sommarsemestern postade han helt enkelt ett vykort för att stå ut ur mängden. ”Hej! Det är mig ni ska anställa efter semestern!” Ungefär så löd budskapet. Han blev kallad till intervju och fick så småningom jobbet.
Tidigare publicerad 3 maj 2010 och i Shortcut magasin nummer 1 2010.