19 Apr 2012 kl: 00:00

6 tips – Våga ta betalt!

Hemligheten bakom att kunna ta rätt betalt grundar sig så klart i att ha en tjänst eller produkt som kunden är i behov av. När kundnyttan väl är löst gäller det att veta sitt värde och vara självsäker inför prissättningen.
– Det värsta man kan göra är att fastna i portersäcken. Antingen sätter man ett högt pris och säljer mindre eller så sätter man ett lågt pris och säljer mer. De flesta gör inget av det utan hamnar i mitten, säger Karin Klerfelt som driver utbildningsföretaget Astarcan och har 22 års erfarenhet av hur man gör bra affärer. I boken Jacka upp priset – Sluta fega: paketera och sälj delar hon med sig av sina bästa råd.

Det första du måste göra är en prisstrategi. Sedan gäller det att paketera. Tänk all inclusive, köp tre betala för två eller ha två konkreta alternativ att välja mellan för att förenkla för kunden, tipsar Karin Klerfelt.
När det kommer till priset får du inte tveka eller ge rabatt utan vidare.
– Hoppa över otydligheten! Det gäller att övertyga sig själv. Du måste ha en logisk förklaring till hur du har tänkt så att kunden förstår varför.

Men hur vet jag att priset jag har sett verkligen är det rätta?
– Känn efter i magen, det ska kännas rätt. Och kolla konkurrenternas pris, tipsar hon.

För att göra ett så proffsigt intryck som möjligt, som i sig visar att ditt pris är rimligt, gäller det också att kunna sin verksamhet utan och innan samt att skicka ordentliga affärsdokument som exempelvis bekräftelsemejl inför kundbesök, uppföljningsmejl och ordererkännande på beställningar

 

 

Så får du lön för mödan:

1. Visa kunden att affären är lönsam. Du måste själv vara övertygad innan du kan övertyga någon annan.

2. Gör en prisstrategi. På så sätt undviker du att hamna i portersäcken.

3. Gör en prislista och lär dig den utantill. Du får inte tveka när kunden har frågor om priset – det ger ett oseriöst intryck.

4. Paketera dina erbjudanden. Tänk kreativt och förenkla valet för din kund.

5. Lär dig dina repliker som en skicklig ståuppare. Då har du svar på kundens frågor.

6. Stötta affärsprocessen med snygga och professionella affärsdokument.

 

 

Läs mer:

 

Är du en jäkel på att inreda eller vet du allt om hypnos? Kanske kan ditt intresse vara till större glädje än vad du tror. Shortcut har träffat fyra personer som gav Jante en känga och fick en roligare jobbvardag på köpet.
”Jag har fått erbjudande att vara extern konsult till ett företag inom arbetsmiljö. Vad är ett skäligt arvode?”. Shortcuts HR-expert Kristofer har svaret!