29 Aug 2012 kl: 00:00

6 tips – Höj din lön i höst

 

Vad trycker du på i en löneförhandling för att höja din lön?

 

1. VÄND PÅ FRÅGAN.
– Svårt att säga, det beror på omständigheterna. Men ett tips är att vända på frågan och fundera över vad det du har uppnått är värt.

/ Emma Stjernlöf, Nordic communication manager, Google

 

 

 

 

2. VISA DITT VÄRDE.
− Jag visar alltid på mitt arbete och det jag presterat. ”En handling säger mer än tusen ord” är min devis. Kan jag visa att jag tillför bolaget jag arbetar för ett värde finns det skäl för dem att visa mig ett värde i form av lön.

/ Mika Burman Götz, 32, försäljningschef internetbanken, SEB internetbank

 

 

 

3. ANVÄND LÖNESTATISTIK.

– Jag har hittills varit lyckligt lottad med att ha chefer som har sett värdet av det jag har levererat, och därför erbjudit lönehöjningar som jag har känt mig nöjd med. Om jag inte hade varit lika lyckligt lottad skulle jag vara förberedd och ha tänkt igenom hur jag har bidragit till företagets resultat under året, använt lönestatistik från Ledarna och utnyttjat det i en egen motivering. Jag anser att jag inte kan leva på gamla meriter – en löneförhandling är en färskvara och ska basera sig på det jag gjort under året och det värde jag har bidragit med.

/ Anna Henriksson, inköpschef, Addici

 

 

4. KOPPLA MÅL OCH LÖN.
– I en löneförhandling trycker jag på mina prestationer samt mina kvalifikationer som indikator på framtida prestationer. Jag tycker att det är viktigt att det även finns en koppling mellan målutveckling och löneutveckling.

/ Anna Nordström, country manager /handelssekreterare, Exportrådet i Tyskland

 

 

toppchef, löneförhöjning5. TRYCK PÅ RÄTT PRISSÄTTNING.
– Jag brukar fråga vad de tycker att jobbet och arbetet är värt och understryka att jag tycker att det är viktigt att prissättningen blir rätt och att samarbetet får en bra start. Ömsesidigt förtroende är viktigt. Jag är också tydlig med att en eventuell vetskap om fel prissättning i ett senare skede innebär att jag agerar utifrån det.

/ Teresa Lahti, head of branch region norra Göteborg, Nordea

 

 

6. BYT JOBB.
− Jag lyfter fram min kompetens och prestation under året som gått. Bästa strategin till att öka lönen är att byta jobb/arbetsgivare.

/ Mimmi Alladin, inköpschef, Siemens

 

 

 

 

 

 

 

LÄS MER

 

 

– Att träna dig retoriskt gör dig beredd även när du inte är förberedd, berättar Shortcuts retorikexpert Jennie Gotsis.

 

Långt kvar till nästa löneförhandling? Då är det förmodlingen inte det du prioriterar högst just nu. Men faktum är att du under året har all chans i världen att samla argument för att du faktiskt är värd den där löneförhöjningen som du drömmer om. Så här fixar du rätt argument.

 

Dags för lönesamtal? Se till att gå ur samtalet med lönen du vill ha. Här är argumenten som får chefen på din sida. Och värsta klavertrampet att undvika. − Gör du det är det bara att lägga ned, menar lönecoachen Tarja Forsberg.