26 Jan 2011 kl: 00:00

6 snabba CV-tips

Shortcutmedlemmen och CV-experten Pelle Mårtensson driver företaget CV-skolan som hjälper jobbsökande att vässa sitt CV. Här delar han med sig av sina bästa tips för att skriva ett CV:

 

1. Sök alltid specifikt Anpassa alltid ditt cv efter jobbet du söker. Gör flera varianter. Ett generellt cv är inget vidare. Hur kul tycker du själv det är att få ett massutskick? Företaget du söker hos vill känna att du valt ut just dem som det enda företag du vill jobba på. Genom att anpassa CV:t visar du intresse för vad man gör på företaget och hur man jobbar.

 

2. Varför just du? Vad gör dig unik? Det finns säkert andra personer som har liknande utbildning som du. Men vad mer kan du som skiljer ut dig från mängden.

 

3. Vad vill du och vad kan du? Vad vill du? och Vad kan du? är två centrala frågor du bör svara på i ett cv. De behöver nödvändigtvis inte vara samma svar på frågorna. Genom att berätta vad du vill visar du engagemang.

 

4. Vad kan du tillföra? Kan du tillföra någonting som inte är nämnt i annonsen? Det är lätt att hävda att man kan det som efterfrågas. Men kan du läsa mellan raderna och leverera någonting mer som företaget behöver? Chansa hellre än att inte skriva någonting alls. Då visar du i alla fall framfötterna.

 

5. Beskriv resultat Beskriv hellre resultat du har och kan skapa än exakt vad du gjort på ett företag. Om du till exempel är duktig på redovisning är det bättre att berätta vad dina färdigheter leder till: ”Jag såg till att spara 1000 000 kr åt företaget.”

 

6. Nischa dig Ett av de absolut vanligast misstagen är att söka vitt och brett. Det gör dig vag och svårplacerad. Välj ut en titel och sök dig till en typ av företag så blir din ansökan specifik. Är du även intresserade av andra jobb och andra företag. Se punkt 1.

 

Besök Pelles Shortcutsida!