28 Sep 2012 kl: 00:00

6 sätt att misslyckas som chef över kompisarna

Lena Marcusson* jobbade som projektledare på ett IT-företag när hon upphöjdes till chef över tolv av sina kompisar.

– Man blir ju smickrad och tänker att nu kanske man kan reda ut vissa saker som man har gått och irriterat sig på. Nio av mina kollegor hade inga problem med att få mig som chef. Med resten däremot blev det jobbigt på en gång, säger hon.

Arton månader senare hoppade hon av chefsposten och lämnade snart företaget helt.

 

 

Flytta fokus till gruppen

Varför blir det ofta så himla fel när man ska bossa över sina kompisar? Ledarskapscoachen Marie Schjölin menar att den syn man har på sig själv måste förändras om man accepterar att bli chef över sina kompisar.

– Att lyftas upp som ledare över dem du tidigare varit på samma nivå som handlar mycket om att göra ett paradigmskifte i ditt tankesätt. Fram till den dagen du blir ledare handlar allt om dig och dina prestationer. Från den dagen du blir ledare är det teamets prestationer som räknas. Detta behöver bli en insikt!

Den som inte flyttar fokus till gruppen får en ännu större utmaning än nödvändigt, menar Marie Schjölin. Den som lyfts upp till chef är vanligtvis en högpresterande person som är van vid att stå i centrum på grund av sin individuella insats.

– Oftast ses befordran som en belöning för tidigare god prestation. Men det är inte givet att en högpresterande person har goda ledaregenskaper.

En som ombeds bli chef över sina kamrater bör därför be om någon slags ledarskapsutbildning, något som många företag tyvärr glömmer bort. Dessutom bör en ny chef vara ödmjuk och öppen mot gruppen med sina tvivel.

– Man ska be om feedback för att få hela bilden av sig själv som ledare klar för sig. Men det får inte gå till överdrift, så att de underställda uppfattar det som om ledaren söker bekräftelse hela tiden.

 

 

Värderar kompisskapet högre

Utan ny kompetens inom till exempel ledarskap eller gruppdynamik, eller stöttning från högre chefer, kände Lena efter ett och ett halvt år att hon inte kunde vara kvar längre.

– Det var ingen som höll mig om ryggen. Jag hade trott att man skulle ingå i någon slags chefsgrupp där alla stöttade varandra. Så var det inte alls.

Nu är hon tillbaka som projektledare, fast för ett annat IT-företag, och säger att hon inte direkt är sugen på att bli chef över kompisar igen.

– Jag värderar kompisskapet högre, och då ska man inte bli chef över dem man jobbar med. Men samtidigt var det ju trots allt nio personer som inte hade problem med mig som chef, utan tyckte att jag var bra. Det måste jag försöka komma ihåg.

 

* Lena heter egentligen något annat

 

 

6 sätt att misslyckas som chef över kompisar

Begär ingen utbildning av din arbetsgivare. Kompensera med ivrighet.

 

Fortsätt vara kompis med alla som om ingenting har hänt.

 

Fokusera på dina egna prestationer i stället för på gruppens.

 

Gå fort och le mycket så att ingen märker hur osäker du är.

 

Visa inte din chef att du egentligen skulle behöva lite hjälp.

 

Var med överallt hela tiden så att ingen kan prata om dig bakom din rygg.

 

 

 

 

LÄS MER:

 

3 tips – så blir du en bättre chef

”Men gör det bättre själv då!” Känner du som chef att ditt bästa aldrig räcker? Kravet på en modern ledare har ökat.

» Expertens tips på hur du fixar chefsrollen

 

 

Här är chefterna alla vill ha

Här är kändisarna vi helst vill ha som chefer. Och de vi hellre tuggar av oss armen än jobbar för.

» Så blev resultatet i jättestudien

 

 

 

Så skapar du lojala medarbetare

Sticker de bästa medarbetarna en efter en? Shortcut har tagit hjälp av två populära arbetsplatser för att få veta hur du behåller folk.

» Lyckas som chef med shortcuts tips

 

 

 

värderar kompisskapet högre