6 sätt att förbättra ditt kroppsspråk
25 Aug 2016 kl: 00:00

6 sätt att förbättra ditt kroppsspråk

Håll ögonkontakten

Ögonen är ju, som vi alla vet, själens spegel. En person som flackar med blicken framstår därför som ängslig, distraherad och/eller till och med oärlig. Det kan vara tufft att behålla ögonkontakten med någon man talar med, särskilt när det är ett förhandlingsläge eller ett annat viktigt samtal. Du blottar ju trots allt din själ, på sätt och vis.

”Fäst blicken på näsväggen istället”

Ett par knep för att lyckas är på sin plats: Ett sätt är att du istället för att titta in i ögonen istället fäster blicken mellan ögonen, på näsväggen. För personen du talar med kommer det se likadant ut, men själv slipper du mycket av anspänningen.

Ett annat knep är att låtsas att dina ögon är varmt och härligt fastlimmade med ögonen hos personen mitt emot.

Visa dina händer

Ibland är det svårt att veta vad du ska göra av dina händer  – vilket bland annat journalisten Andrev Walden har uppmärksammat hos andra journalister. Följden av att du släpper kontrollen över dina händer blir att de far runt över hela rummet: du dunkar dem mot dina lår, du pillar dig i ansiktet eller krafsar runt i dina fickor. Samtidigt förmedlar du en bild av dig själv som en oerhört nervig och rastlös person.

”Du kommer framstå som pålitlig”

Så visa din händer i en avslappnad position, stilla på bordet eller på dina lår. Du kommer framstå som öppensinnad, lugn, trygg och pålitlig.

Var inte stel som en pinne (men bete dig inte som en capoeira-dansare heller)

Oavsett vilket av ovanstående kroppsspråk du klär dina rörelser i kommer du att framstå som rädd eller oärlig. Någon som sitter tvärstill som en isglass framstår som lika ängslig som någon som är lika lealös som en död fisk.

”Hitta ett mellanläge”

En expert inom kroppsspråk på FBI, som i hela sitt professionella liv har studerat beteenden hos människor, berättar att en rigid, stillasittande person sannolikt har någonting att dölja, eftersom personen i fråga uppenbarligen vill minimera uttryckandet av misstänksamma signaler.

Lösningen är helt enkelt att hitta en mellanväg. Inte för strikt. Inte för avslappnat.

Sitt rakt

När gamla människor klagar på unga människor (som uppenbarligen alltid sitter extremt ostrukturerat) så finns det en anledning till det. Om du sitter allt för avslappnat och tillbakalutat så kommer du att framstå som ointresserad och oengagerad, med ett dåligt självförtroende.

”Sitt som om du hade ett snöre fastspänt mellan ditt huvud och taket”

Istället ska du sitta rakt och prydligt, som om någon band fast ett snöre i ditt huvud och taket. Då framstår du som intelligent, rik på självförtroende och seriös.

Gå med ett syfte och energi

Walk up straight! På samma sätt som hopsjunkna sittare framstår som oengagerade och trötta, framstår människor som krypgår fram likadant. Slipa på hållningen, skjut fram bröstet och upp med huvudet, så kommer du inte bara framstå som engagerad och energisk, utan även attraktiv.

Matcha kroppsspråket med din samtalspartner

Att avspegla din samtals rörelsemönster är svårt, men effektivt. Personen i fråga kommer att uppfattat dig som intagande och lyssnande men också som beundrande och lösningsorienterad. Det måste dock göras subtilt, så att det inte framstår som att du härmar eller hånar personen i fråga!

Källa: Business Insider.