6 punkter att tänka på vid datorköpet
23 Okt 2015 kl: 00:00

6 punkter att tänka på vid datorköpet

Detta är en sponsrad artikel.

Först…

Just nu erbjuder HP upp till 30 procent rabatt på direktsortiment för alla Shortcuts medlemmar. När man planerar att köpa en sprillans ny dator är det mycket man ska tänka på. Börja först med att fråga dig själv vad du ska ha datorn till och vad som är viktigast för dig. Reser du mycket? Har du en prisbudget? För fritid eller för jobb?

Design och ergonomi

Bärbara datorer kommer i alla typer av former, färger och storlekar och även om utseendet inte är det viktigaste när det kommer till datorköp så kommer man spendera många timmar med den. Besök därför en butik där du kan klämma och känna innan köpet; Hur känns tangentbordet? Får den plats i favoritväskan? Är skärmen skarp nog? Osv etc.

Processorn är datorns hjärna

Arbetsminne, eller RAM-minne som det heter i datorspråk, är det som sparar data tillfälligt medan du använder datorn. Är man inte insatt kan det vara svårt att veta vad som är bra eller mindre bra. I slutändan det som avgör hur stort arbetsminnet ska vara är vad datorn ska användas till.

Mest minne är bäst minne

Hårddisken är datorns permanenta minne där det normalt brukar finnas 300-500 gigabyte. Ju mer minne datorn har, desto bättre är den och desto snabbare jobbar den.

Skärm eller vikt?

Återigen beror det på vad du ska använda datorn till – men faktum kvarstår att med större skärm desto mera vikt. Den vanligaste skärmstorleken är 15 tum och väger runt 2 kilo.

Batteritid

Tillverkarnas batteritider ska tas med en nypa salt för tiden beror på hur du använder datorn. Kör du igång en videofilm via ditt trådlösa nätverk tar batteriet slut snabbare än om du skriver en rapport i Word utan någon uppkoppling. ”Bra batteritid” ligger på minst fem timmar, men om du är en person som har strömsladden inkopplad kan batteritiden vara mindre viktig.

Andra bra saker att kolla in:
– Service och garanti
– Villkor för reparation
– Anslutningar och portar
– Datorväska och fodral

HP – Datorer för studenter och Young Professionals